Nieuws Telecom

Einde van de fax? KPN schakelt ISDN uit en stapsgewijs mobiel 3G-netwerk

Telecomaanbieder KPN is begonnen met het in stappen uitschakelen van zijn mobiele 3G-netwerk. Ondernemers die op hun telefoon willen internetten, kunnen gebruikmaken van 4G of 5G. De telco verwacht weinig problemen: ‘Ongeveer 1 procent van al het mobiele dataverkeer van KPN verloopt nog via 3G.’

Van onze redactie 31 maart 2022

Fax faxen isdn kpn

KPN schakelt in stappen het mobiele 3G-netwerk uit. Foto: KPN

KPN stopt niet direct met het hele 3G-netwerk. De provider start met enkele proeven in verschillende regio's – te beginnen met een gebied in de buurt van Amsterdam – om te zien of er problemen ontstaan. Als die goed verlopen, zal het enkele maanden duren voordat 3G helemaal is uitgefaseerd, valt te lezen op NU.nl.

KPN kondigde de plannen voor het uitschakelen van 3G al in 2018 aan. Het netwerk houdt momenteel frequentieruimte bezet die KPN wil gebruiken voor de opvolgers van mobiel internet: 4G en 5G. Daarmee is het mogelijk om een stuk sneller te internetten dan via 3G.

Ondernemers met oude telefoons kunnen terug naar 2G

Er is volgens de provider nog een heel klein deel van de klanten dat gebruikmaakt van 3G. Het gaat dan om mensen met oudere telefoons die geen ondersteuning voor 4G hebben. KPN heeft deze groep geïnformeerd. De klanten kunnen overstappen op een nieuwere telefoon of gebruikmaken van 2G om te bellen en sms'en.

Lees ook: Gerrit doet geniale uitvinding: twee telefoonnummers op één mobieltje

Ook andere providers maken netwerkruimte vrij voor 4G en 5G

KPN is niet de eerste provider die 3G uitschakelt. VodafoneZiggo heeft het mobiele netwerk al twee jaar geleden uitgefaseerd. Ook dat bedrijf zei de capaciteit te willen gebruiken voor het 4G-netwerk.

Vodafone laat weten dat er destijds amper klachten over het uitschakelen van 3G binnenkwamen. ,,Het zeer kleine deel van onze klanten dat bewust niet op 4G overstapte, belt nog via 2G", zegt een woordvoerder.

T-Mobile zet oude 2G-netwerk uit

T-Mobile heeft juist zijn 2G-netwerk voor telefoons uitgezet om ruimte te maken voor 4G en 5G. ,,T-Mobile kiest ervoor om de oudste techniek het eerst uit te faseren", zei een woordvoerder vorig jaar tegen NU.nl. ',,Ook biedt het 3G-netwerk betere ondersteuning voor bellen dan 2G."

Toch is het 2G-netwerk er nog niet helemaal uit bij T-Mobile: er is nog een 2G-netwerk voor machine-to-machineapparaten (M2M). Deze techniek vormt de basis van het inmiddels bekende Internet of Things (IoT) waarmee apparaten met het internet (en elkaar) verbonden zijn. Onder meer slimme energiemeters kunnen van M2M gebruikmaken. T-Mobile stopt in 2023 ook met die vorm van 2G.

Icoon ISDN - dé faxverbinder - verdwijnt op 1 april

Het is geen grap, maar morgen verdwijnt er nog een telecommunicatie-icoon: integrated services digital network, ofwel ISDN. Deze verouderde telecommunicatietechniek, werd begin jaren negentig door KPN geïntroduceerd en werd bijvoorbeeld door veel ondernemers gebruikt om hun faxapparatuur op aan te sluiten. Het verlaten van ISDN is in de zomer van 2018 al door KPN aangekondigd. Door de komst van breedband internet is deze techniek overbodig geworden.

KPN heeft de afgelopen periode zijn eigen klanten veelvuldig geïnformeerd over het stoppen van ISDN en helpt klanten ook actief met een eventuele overstap. Voor zakelijke klanten zijn dat bijvoorbeeld KPN EEN MKB en Bedrijf Connect.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws