Nieuws Actueel

Telefoon vertelt of pilletje nog goed is

Met chipfabrikant NXP en verpakkingsfabrikant Schreiner werkt het Veldhovense ECCT aan de technologie voor slimme verpakkingen voor medicijnen. Met een chip op de hals van een medicijnpotje of in een doordrukstrip kunnen patiënten en artsen zien hoe het staat met de houdbaarheid en het gebruik. In 2017 komt het op de markt, zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Hanneke van den Nieuwenhof | Foto: Kees Martens/ Foto Meulenhof 11 november 2016

Pil 1065

Tegenwoordig komen er steeds meer biologicals op de markt, medicijnen die zijn opgebouwd uit complexe eiwitstructuren. Deze medicijnen zijn vaak heel duur en heel gevoelig voor bederf bij een te lage of te hoge temperatuur. Dus als ze niet goed worden bewaard, verliezen ze hun werking.

Uit onderzoek van ECCT naar dergelijke medicijnen tegen reuma, ongeveer duizend euro per spuitje, bleek dat slechts acht procent van die medicijnen op de juiste temperatuur wordt bewaard. Dat betekent dat patiënten er minder of geen baat meer bij hebben. "Verzekeraars en de farmaceutische industrie is er dus veel aan gelegen dat dergelijke dure medicijnen op de juiste manier worden bewaard", legt Jos Geboers, directeur van ECCT uit. "Met onze technologie registreert een chip in de medicijnverpakking de temperaturen en kan de gebruiker of de apotheker of de arts via een app op zijn telefoon aflezen of het medicijn goed is bewaard en de werking niet is aangetast."

TherapietrouwDe technologie wordt ook ingezet om therapietrouw te bewaken. "Er zijn steeds meer medicijnen die alleen goed werken als ze in de juiste hoeveelheid op de juiste tijd worden ingenomen. De chips van ECCT houden dit nauwkeurig bij en geven de patiënt, via de app op zijn telefoon een seintje wanneer het medicijn moet worden ingenomen", zegt Geboers. "Omdat er steeds meer oudere gebruikers komen die vergeetachtiger zijn, is het handig dat onze elektronica een alarm afgeeft als er te veel of te weinig wordt geslikt. Die gegevens gaan ook naar de behandelend arts en apotheker, zodat kan worden ingegrepen mocht het ergens misgaan."

Inmiddels worden proefexemplaren van de slimme verpakkingen uitgetest en is de verpakking finalist voor de Columbus Award van HCPC Europe (Healthcare Compliance Packaging Council) voor meest patiëntvriendelijke verpakking.

InnovatieHet Belgische Janssen Pharmaceutica (onderdeel van Johnson & Johnson) wil de eerste slimme verpakkingen volgend jaar op de markt brengen. Het is dan precies tien jaar geleden dat Geboers startte met het onderzoek naar en de ontwikkeling van de technologie. Terwijl ECCT al in 2013 voor de innovatie werd onderscheiden met de Herman Wijffels Innovatieprijs.

"Een punt van aandacht voor de industrie", benadrukt hij. "Innovaties worden enorm gehinderd door regelgeving. Uiteraard is voorzichtigheid geboden, maar de mensen van de regelgeving hebben niet de kennis en kunde om dit te beoordelen. Dus ga je een proces in waarin zij tijd kopen."

GelukAls hij het vooraf had geweten was hij er waarschijnlijk nooit aan begonnen bekent Geboers. Toch heeft hij geluk gehad. Waar andere 'kleine ontwikkelaars' niet op tijd financiering vonden en een vroege dood stierven, kreeg hij vanaf 2009 financiële steun van Janssen Pharmaceutica. Daarmee kon hij het volledige traject uitzingen.

"Helaas duurt het altijd zo lang. Onze technologie is dezelfde als waar nu mobiel mee wordt betaald. NXP is daar in 2003 al mee begonnen, en eigenlijk wordt die nu pas echt toegepast."