Nieuws Actueel

Telemarketeers mogen ondernemers eindelijk niet meer anoniem bellen

Anoniem bellen om een product aan de man te brengen wordt in de toekomst verboden. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) om de telemarketing aan banden te leggen waar met name ondernemers last van hebben.

REDACTIE/ANP 4 juli 2019

Callcenter1968 1

Vorig jaar oktober kondigde Keijzer al aan dat ongevraagde telefonische verkoop aan consumenten en kleinere ondernemers zoals eenmanszaken verboden wordt. Daarvan is in het voorstel dat donderdag naar buiten is gekomen is nog geen sprake, maar de regels zijn wel wat verder aangescherpt.

Ondernemers ergeren zich aan telefonische verkoop

"Ook uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlanders zich in overgrote meerderheid ergeren aan ongevraagde, telefonische verkoop: ongeacht de organisatie die er achter zit", aldus Keijzer. Alleen als expliciet toestemming is gegeven kunnen consumenten en ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid nog worden gebeld.

Bestaande klanten kunnen nog wel een bepaalde termijn ongevraagd gebeld worden om ze een nieuw aanbod te doen. Maar hiervoor wordt een maximum termijn vastgesteld. Wat die wordt, is nog niet duidelijk. Telemarketeers krijgen van Keijzer de kans dit zelf te regelen. Als dit niet werkt, zal ze alsnog ingrijpen.

Lees ook: Help de klant binnen vijf minuten of hij is weg

Vorig jaar zette ook de Kamer van Koophandel zich in om ongewenste telefoontjes aan ondernemers tegen te gaan. Met ingang van 2019 werden toen telefoonnummers van eenmanszaken, vof's en maatschappen uit het online bestand van de KvK geschrapt.