Nieuws Actueel
TenCate verovert wereld met Field in a Box
Het blijkt een gouden greep van Koninklijke TenCate: een kunstgrasveldje met alles erop en eraan, verpakt in slechts een container. De eerste ligt sinds vorige maand in een achterstandswijk in Madrid, de tweede is in een vrachtschip onlangs aangekomen in New Delhi, in India. Afgaande op de belangstelling wereldwijd gaan er nog veel volgen.

TenCate verwacht dat uiteindelijk wekelijks een dergelijke container de poorten van de fabriek in Nijverdal uitrijdt. Met daarin het materiaal voor de aanleg van een kunstgrasveld van 40 bij 20 meter, een hekwerk met doelen en ballenvangers, ledverlichting op zonne-energie, kozijnen en deuren.Meer dan een veldjeDe container zelf kan simpel worden omgebouwd tot clubhuis of klaslokaal. "Waardoor het meer is dan alleen een veldje om op te sporten. Het krijgt als ontmoetingsplek een centrale functie in de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van een buurt. Zo wordt het een multifunctioneel gemeenschapscentrum", zegt productmanager Hein Heerink, bedenker van Field in a box.HandelsmissieDe aanzet werd drie jaar geleden gegeven toen de 35-jarige Oldenzaler namens TenCate met minister Edith Schippers op handelsmissie was in India. "Daar bleek dat er veel behoefte was aan hulp vanuit Nederland om breedtesport te stimuleren. Maar tevens aan een plek in de armste delen van een stad waar je mensen kunt binden en ondersteunen zich te ontwikkelen. Daarmee zijn we hier aan de slag gegaan."Onder het veldje in India komt ook een bassin. Het water daaruit wordt gezuiverd tot drink- of irrigatiewater. Dat gebeurt met het ingenieuze filtersysteem van het Twentse bedrijf Pentair. "Zo'n bassin in combinatie met een kunstgrasveld hebben we eerder in Zuid-Afrika aangelegd. De capaciteit is op jaarbasis 17 miljoen liter, waarmee je een gemeenschap van 30.000 personen van schoon drinkwater kunt voorzien", aldus Heerink. Hij vertelt dat de voetbalbond KNVB-coaches naar New Delhi stuurt om ter plekke mensen op te leiden en trainingen en andere activiteiten te verzorgen.
Interesse vanuit de hele wereldDe interesse van sportorganisaties uit veel landen is groot, stelt hij vast. Evenals van regeringen en multinationals, terwijl de marketing nog goed op gang moet komen. In augustus presenteert TenCate, in samenwerking met hockeybond KNHB, zijn Field in a box tijdens olympische sportdagen op het strand van Scheveningen.PromofilmpjeDeze week is een gelikt promotiefilmpje met de titel Box full of hopes & dreams online gegaan. Daarvoor zijn door het Enschedese bureau C4Real onder andere opnames gemaakt in sloppenwijken van Mumbai. Die stad heeft al een Cruyff Court met een TenCate- mat en wil ook graag het nieuwe kunstgrasveldje met klaslokaal. Zeker is al dat er drie komen in Atlanta, waar TenCate ook het kunstgras legt in een nieuw stadion met een capaciteit van 80.000 toeschouwers.
%VIDEOWIDGET%
Coca-Cola Het heeft een eindje verderop de interesse gewekt in het hoofdkwartier van Coca-Cola. "We zijn met hen in gesprek", zegt salesmanager Marc Ganzeboom (47) uit Almelo. Hein Heerink vult aan: "In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen biedt onze box veel mogelijkheden. De ondergrond voor het veldje is een mix van rubber en afvalplastic. Een bedrijf als Coca-Cola zou voor de aanschaf van een box de kinderen kunnen sponsoren als zij plastic afval en flesjes in hun wijk verzamelen. Na recycling kunnen die worden gebruikt voor de aanleg van het eigen veldje."Wat kost dat?Afhankelijk van type veld, ondergrond en transportkosten moet voor een Field in a box tussen de 100.000 en 150.000 euro worden neergeteld. Het is de bedoeling ter plekke de werkgelegenheid te stimuleren. De internationale partners Heras (hekwerk) en Philips (verlichting) willen de materialen leveren via hun vestigingen in het betreffende land. TenCate reist nu nog vanuit Twente met een team af voor de opbouw van het kunstgrasveldje. "Straks sturen we alleen nog een coördinator mee en schakelen we de plaatselijke bevolking in. Waarbij we garant staan voor het inhuren van duizend lokale manuren", aldus Ganzeboom en Heerink.
Foto: Bert Hellegers