Nieuws Actueel

Ter Steege: minder slopen oude gebouwen, meer kwaliteit

Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen zet als ontwikkelaar en bouwer vol in op hergebruik van karakteristieke gebouwen met een industrieel verleden. Die duurzame insteek draagt in grote mate bij aan het behoud van cultureel erfgoed in de regio Twente, getuige fraaie projecten als De Bleekerij (Boekelo) en Indië (Almelo). Deel 20 uit de serie Twente Duurzaam.

Van onze redactie 12 december 2016

Terstegebouw

Bert Hallink en vastgoedontwikkelaar Jane Dijkstra belichamen in veel facetten de filosofie van Ter Steege Bouw en Vastgoed. Het tweetal praat met trots en toewijding over bouwprojecten die dienen ter bescherming van architectonische en cultuurhistorische rijkdommen. “Het is geweldig om de ziel van oude gebouwen en fabrieken intact te laten,” zegt Hallink. “Het rijke verleden blijft op die manier voortleven.” En Dijkstra: “Ik heb een liefde ontwikkeld voor oude gebouwen. Omdat die sfeer hebben, een ziel.”

Origineel karakter

Dat Ter Steege zich grotendeels ging toeleggen op de duurzame omgang met oude gebouwen is een proces dat Hallink van nabij heeft meegemaakt én aangestuurd. “Waar andere bouwers en projectontwikkelaars veelal weilanden kochten (‘koeien eruit, stenen erin’), zijn wij rond 1997 bewust een andere weg ingeslagen door te investeren in binnenstedelijke locaties met grote bomen, karakteristieke gebouwen en fabriekspanden. Niet om euthanasie te plegen op baksteen, maar om die oude gebouwen te transformeren tot aantrekkelijke woon- en werklocaties met behoud van het originele karakter en het culturele erfgoed. Oude gebouwen zijn ons startkapitaal.”

Neus in de boter

De eerste grote proeve van bekwaamheid? Het project De Bleekerij in Boekelo, op het terrein van de voormalige Texoprint-fabriek. “Dat was het eerste project waar ik bij Ter Steege aan heb meegewerkt,” zegt Dijkstra. “Ik viel met de neus in de boter. Industriële panden die bepalend zijn voor de ziel van die plek werden gerenoveerd en herbestemd voor wonen en werken. Zoals het Pakhuis en het Ketelhuis.” De nieuwe wijk kwam tot stand na intensief overleg met bewoners en bedrijfseigenaren. “Ik liep daar aanvankelijk letterlijk met een tekeningetje door de wijk”, schetst Hallink, “om de mensen naar hun ideeën te vragen. Je moet het tenslotte samen doen.” Dijkstra: “Als ik er kom, loop ik er met trots doorheen. De identiteit is intact gebleven.”

Bijzondere ontdekking

Veel tijd voor dagdromerij is er niet, want bij Ter Steege volgen de duurzame (bouw)klussen elkaar in rap tempo op. Het grootste project van het moment speelt zich af op een steenworp afstand van het centrum in Almelo, waar Indië - de voormalige fabriekslocatie van textielconcern Koninklijke Ten Cate - wordt omgetoverd tot een geheel nieuwe woon- en werkwijk. “Het gebied, 24 hectare groot, hebben we in 2001 opgekocht,” zegt Hallink. “maar nu we begonnen zijn, ontdekken we pas hoe bijzonder het echt is.”

Inspiratiebron

Dijkstra vult aan: “Vier karakteristieke gebouwen blijven staan. De Sterkerij, de Watertoren, de Spoelerij en de Weverij. Daarmee is en blijft de geschiedenis een inspiratiebron voor de toekomst. Je ziet dat het bij de bevolking van Almelo begint te leven, mede door tijdelijk gebruik. De Sterkerij was het decor van de stadsmusical van Katoen en Nu. Bezoekers raken geïnspireerd door het gebouw en de omgeving.” Hallink: “Het project Indië zorgt voor een grote aantrekkingskracht. Het behelst zeventig procent van de nieuwbouw van heel Almelo. Het is mooi om te zien, zeker omdat het de identiteit van de stad waarborgt.”

Meer in renovaties

Ter Steege Bouw en Vastgoed profileert zich ook steeds meer tot een grote speler inzake renovaties van huurwoningen. Het Rijssense bedrijf gaat vaker dan ooit de samenwerking aan met woningbouwcorporaties. “Daarbij focussen we meer op de mensen die er wonen dan op techniek,” legt Bert Hallink uit. “Zij krijgen een grote stem in hoe de woningen eruit komen te zien. Uiteraard bieden we oplossingen aan waarbij het energiegebruik drastisch naar beneden gaat. Zoals we dat bij al onze bouwprojecten doen. Duurzaamheid is voor ons, op alle gebieden, de toekomst.”