Nieuws Actueel

Terrassen in Hellendoorn sluiten om middernacht

Alle horecagelegenheden in de gemeente Hellendoorn moeten hun terrassen in het vervolg uiterlijk om middernacht sluiten. Dat is het gevolg van een door het college voorgestelde wijziging van de algemene plaatselijke verordening (APV). Die moet nog wel door de gemeenteraad worden bekrachtigd. Als terrasgangers daarna nog een drankje willen nuttigen, dan moeten ze dat binnen in het café doen.

Van onze redactie 17 mei 2016

Terras stock

Deze aanpassing van de APV is met name ingegeven door klachten van omwonenden over nachtelijke (geluids)overlast en kritiek van sommige horecaondernemers over een ongelijke behandeling door de gemeente Hellendoorn. In principe was het al zo dat terrassen voor middernacht moesten sluiten. Maar als een terras door een scherm, muurtje of iets dergelijks van de weg was gescheiden gold de sluittijd van dat café.

Dat betekende in praktijk dat deze terrassen van zondag tot en met donderdag tot 01.00 uur open mochten blijven en op vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur. Hiervan profiteerden volgens burgemeester Anneke Raven met name De Kachel en De Budde. Het hanteren van verschillende sluittijden voor terrassen bleek bovendien niet handig voor politeagenten, die controleerden op de naleving hiervan.

VuurwerkvrijHet college grijpt deze aanpassing van de APV aan om ook nog iets anders te regelen, namelijk de mogelijkheid om 'ter voorkoming van gevaar, schade of overlast' vuurwerkvrije zones te kunnen instellen. Burgemeester Raven gaf vorig jaar al aan dat de toen net geopende Salland-Twentetunnel een gebied zou kunnen zijn waar het rond de jaarwisseling verboden is vuurwerk af te steken. Ze kwam er echter enkele dagen later achter dat de APV die mogelijkheid helemaal niet bood.

Door een derde aanpassing van de APV wordt de sluittijd van kleine evenementen (met minder dan duizend bezoekers) opgerekt van 23.30 tot 01.00 uur.