Nieuws Actueel

Tesla zakt hard op Wall Street na tegenvallende investeerdersdag

Tesla behoorde donderdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Topman Elon Musk presenteerde tijdens een investeerdersdag de plannen voor de toekomst van de fabrikant van elektrische auto's. Musk liet daarbij weten tegen 2030 20 miljoen elektrische voertuigen per jaar te willen produceren en de productiekosten te willen halveren. De aankondiging van een kleiner en goedkoper Tesla-model, waar beleggers op hadden gehoopt, bleef echter uit. Het aandeel werd 8 procent lager gezet.

ANP 2 maart 2023

ANP020323167 1

De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente verder zal verhogen en langer op een hoog niveau zal houden om de hardnekkig inflatie te bestrijden. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent hoger op 32.690 punten. De brede S&P 500 daalde 0,5 procent tot 3930 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,9 procent in tot 11.282 punten.

Beleggers verwerkten ook een lichte daling in het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering. De situatie op de arbeidsmarkt speelt naast de inflatie een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimte om de rente te blijven verhogen.

Macy's en Salesforce

Macy's dikte 10 procent aan. De warenhuisketen boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij sterke verkopen van luxe-artikelen tijdens de feestdagen. Het concern, dat onder meer eigenaar is van de luxe warenhuizen van Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, blijft wel voorzichtig voor het huidige jaar en verwacht dat de omzet licht zal dalen.

Salesforce werd ruim 13 procent meer waard. Het softwarebedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht en gaf een sterke prognose af voor dit jaar.

Clouddienst Snowflake

Snowflake zakte daarentegen meer dan 13 procent. Het cloudbedrijf, waar de Nederlander Frank Slootman topman is, zag het verlies afgelopen kwartaal verder oplopen ondanks een hogere omzet. Ook de vooruitzichten voor het huidige kwartaal vielen tegen omdat bedrijven de uitgaven aan clouddiensten heroverwegen.

Silvergate Capital kelderde 49 procent. De cryptobank kondigde aan het jaarverslag uit te stellen. Ook waarschuwde het bedrijf dat het mogelijk "minder goed gekapitaliseerd" is. Silvergate staat onder druk door de ineenstorting van cryptobeurs FTX, die heeft geleid tot een kapitaaluitstroom van miljarden dollars bij de cryptobank.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0593 dollar waard, tegenover 1,0675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 77,89 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 84,44 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws