Nieuws Actueel

The sky is the limit voor IKEA Breda

De Zweedse meubelgigant bouwt er een slordige 3.000 vierkante meter bij aan de vestiging in Breda, aldus het Brabants Dagblad. ,,De klant wil grotere winkels.’’

Peter Ullenbroeck | Foto: Ron Magielse/ Pix4profs 29 december 2016

Ikea 1065 1

Over klandizie hebben ze bij IKEA al jaren niet te klagen. Zelfs ten tijde van de economische crisis wist de Zweedse meubelboer wereldwijd nog genoeg opbergkasten en kant-en-klaarkeukens aan de man te brengen om de omzet ieder jaar een zetje in de goede richting te geven.

Investering

Ook de dertien jaar oude vestiging in Breda floreert nog steeds. Zozeer dat IKEA Nederland vorig jaar besloot de grootste meubelwinkel van West-Brabant nog een tikje groter te maken. Nou ja tikje.

Er komt zo'n 3.000 vierkante meter bij, verdeeld over twee etages. Bovendien wordt het restaurant fors groter. Van 350 zitplaatsen nu, naar bijna 600. Totale bouwkosten: 10 miljoen euro. ,,Dat lijkt veel geld, maar het is de investering meer dan waard'', weet de kersverse storemanager - zeg maar bedrijfsleider - Maurice Lammeretz van de Bredase vestiging.

Beleven

Lammeretz zwaait koud 2,5 maand de scepter in Breda nadat hij jarenlang betrokken was bij tal van verbouwingen van de andere IKEA-vestigingen in het land.

,,De consument vraagt om grotere winkels. Die wil de spullen bij ons in de winkel zelf kunnen zien, vasthouden. In onze branche kan je nog zoveel online aanbieden, maar je merkt keer op keer dat de klant zelf wil beleven hoe dat bankstel zit, hoe die keuken in je eigen huis zou staan. En om dat allemaal te kunnen laten zien hebben we hier meer ruimte nodig.''

Amsterdam

Begin september werd aan de uitbreiding begonnen. Ergens in de herfst volgend jaar, zo is de verwachting, zit de klus erop. Net voor de feestdagen kon er worden getoost omdat het hoogste punt van bouw werd bereikt. Dat gebeurde met het zetten van een kerstboom bovenop het inmiddels gereed zijnde karkas. Als straks de verbouwing klaar is mag IKEA Breda zich een van de grotere vestigingen in Nederland noemen.

Van alle 13 vestigingen steekt Amsterdam er qua grootte bovenuit, maar daarna komt al heel snel Breda. Lammeretz, niet geheel zonder trots: ,,Dan behoren we tot de bovengemiddeld grote IKEA-vestigingen in Nederland.'' Of de uitbreiding betekent dat IKEA Breda extra personeel nodig heeft bovenop de ongeveer 400 full- en parttimers die er nu al werken, is nog een vraagteken. ,,Eerst maar eens kijken hoe we het straks in de winkel allemaal gaan doen. Maar ik sluit het niet uit'', aldus de storemanager.

Rekening gehouden

Om de overlast voor de klanten - de winkel blijft gewoon open - zoveel mogelijk te beperken wordt een deel van het werk 's nachts uitgevoerd. Lammeretz: ,,Gelukkig is het bouwtechnisch gezien een eenvoudige klus. Er komt alleen een aanbouw aan de zijkant van de vestiging. Komt ook omdat we bij de bouw dertien jaar geleden al rekening hebben gehouden met de uitbreiding.''

Die status moet zich straks gaan vertalen in extra klanten en hogere omzetten. Maar getallen weigert hij te noemen. Bedrijfspolicy. ,,Dat soort gegevens geven we per vestiging niet prijs'', excuseert hij zich. ,,Ik kan niet meer zeggen dan dat we mikken op 5 procent extra bezoekers. Want natuurlijk moet die investering van 10 miljoen wel terugverdiend worden.''

Gerelateerde artikelen:

IKEA drijft spot met Instagram en Kanye West

De managing director van IKEA over leiderschap