Nieuws Actueel

Theater De Leeuw, voor iedereen die beroemd wil worden

Plenty zalen in Arnhem, zou je zeggen, maar Arnoud van Dijk opent een geheel nieuw theater: De Leeuw, aan het Van Leeuwensteinplein in Klarendal. Voor jonge theatermakers die nog niet veel kunnen betalen, maar wel een goed geoutilleerde zaal willen. Dat schrijft De Gelderlander.

Piet Venhuizen | Foto: Gerard Burgers 27 september 2016

Arnoud van Dijk opent theater in Arnhem

Stadstheater, Musis, Posttheater, Het Hof, Huis van Puck, Theater aan de Rijn, Oostpool, de zaal van Rozet. Allemaal Arnhemse theaterzalen, maar volgens Van Dijk (35) voor pas afgestudeerden niet geschikt. Ze zijn ofwel te duur ofwel ze hebben te weinig faciliteiten. Van Dijk wijst op zijn relatief hoge aantal stoelen (100), zijn tien meter diepe podium, zijn led-verlichting die elke kleur mogelijk maakt en op zijn repetitiezaal en zijn prachtige foyer, ontworpen door Ruud-Jan Kokke.

Groot project

Is Arnoud van Dijk een miljonair die zijn fortuin niet heeft gestopt in een villa op de Bahama's, maar in een theaterdroom? "Was het maar waar", zegt hij. Zijn belangrijkste verdienste is dat hij de bank heeft meegekregen in een groot project: de bouw van twaalf huurwoningen plus een theater in het complex waarin vroeger de St. Josephschool en later kinderdagverblijf de Berenkuil zat. Met de verhuur van de woningen betaalt hij de bouw van de theaterzaal. De opening is op 8 oktober.

Exploitatie

"Uit de exploitatie van de zaal wil ik proberen een inkomen te halen", legt hij uit. Van subsidie van een of andere overheid is in het geheel geen sprake.

Theaterwereld

Van Dijk is gegrepen door de theaterwereld. "Het begon met een musical in de kerk, later heb ik meegespeeld met producties van aankomende ArtEZ-studenten. "Ik denk nu: had ikzelf maar een theateropleiding gedaan."

Afgestudeerden met ambities

Maar dat zit er niet meer in. Een goed alternatief is theaterdirecteur. "Elk jaar studeren in Arnhem 50 artiesten af bij ArtEZ en Rijn IJssel. Die hebben grote ambities. Ze maken stukken en willen zich doen gelden. Bij mij kan dat, voor een aanvaardbare prijs."

Zaal huren

Ook ieder ander mag zijn zaal huren. En in zijn repetitiezaal, met grote spiegelwand, mag ook het koor uit de wijk komen repeteren. Maar het ideaal is duidelijk: De Leeuw als plek waar ieder die later beroemd wordt, is begonnen.

Open huis op zaterdag 8 oktober van 13.00 tot 15.00 uur.

Gerelateerde artikelen

Prima seizoen voor Rabotheater Hengelo

Wijnbakkerij met internationale klantenkring

Van carriere in de psychiatrie naar eigen 'Frietcafe' in Oosterbeek