Nieuws Actueel

Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiënt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

ANP 30 mei 2023

ANP300523234 1

De jury in de rechtszaak achtte vorig jaar bewezen dat Holmes beleggers voor honderden miljoenen dollars had opgelicht. Ook oordeelden juryleden dat ze patiënten in gevaar had gebracht met onnauwkeurige testresultaten.

Voordat de fraude aan het licht kwam, had Holmes de status van een techberoemdheid die bekende investeerders binnenhaalde. Op het hoogtepunt was haar bedrijf 9 miljard euro waard. Zo strikte ze mediatycoon Rupert Murdoch en Larry Ellison, oprichter van softwareconcern Oracle, en de voormalige Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos. Zij raakten miljoenen kwijt toen Theranos in 2018 ophield te bestaan.

Vrouwengevangenis

De 39-jarige Holmes zit haar straf uit in een vrouwengevangenis in het plaatsje Bryan, dicht bij Houston. Het gaat om een instelling met een relatief mild bewakingsregime. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zitten daar vooral mensen die zijn veroordeeld wegens witteboordencriminaliteit of kleine drugsdelicten.

Ook oud-voorzittter Ramesh Balwani van Theranos zit een jarenlange straf uit om de fraude. Hij werd tot een celstraf van dertien jaar veroordeeld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws