Nieuws Actueel

Zo vergaat het de jongste ijsbaas van Nederland met de hittegolf

Voor een ijssalonhouder is een hittegolf een godsgeschenk, zou je denken. Toch mag het van Thomas Lijten, de jongste ijssalonhouder van Nederland, best een paar graden kouder zijn. Dit is hoe het de eigenaar van IJssalon Daisy’s in Veenendaal deze warme dagen vergaat.

Ezra Hakze | Erik van 't Wout 25 juli 2018

Lijten thomas ijs daisy

,,Het werk is voor personeel nu extra zwaar, omdat het hier wel 30 graden kan worden,'' vertelt Lijten. Als eigenaar van de ijssalon speelt hij daarop in door elke dag een extra persoon in te zetten, zodat het personeel de lasten een beetje kan verdelen.

Hoe warmer, hoe rustiger

,,Ik mag niet klagen over het weer, want dat is de weergoden verzoeken,’’ zegt Lijten lachend. Toch heeft hij een mening over het warme zomerweer die je niet bij een ijssalonhouder zou verwachten: hij is er niet onverdeeld enthousiast over.

Lees ook: Hoe ijskoning Thomas Lijten op zijn 17e binnen liep

,,Hoe warmer het wordt, hoe rustiger het hier is. Wat dat betreft heb ik het liever drie of vier graden kouder. Mensen willen met die hitte niet de straat op, en daardoor is het overdag een stuk rustiger in de ijssalon.’’ Gelukkig wordt dat ’s avonds weer gecompenseerd, dan komen mensen een ijsje halen na hun avondwandeling.

Gewone smaken

Speciale hits in de ijsverkoop zijn er dit jaar volgens Lijten niet, tenzij een gebrek aan trends ook als trend telt. ,,Het valt op dat mensen weer teruggaan naar de basis en behoefte hebben aan gewone smaken zoals aardbei en chocola, in plaats van al die gekke varianten.’’ Voor dat soort smaken blijven klanten steeds weer naar de ijssalon komen.

Lees ook: Liever ijsjes verkopen dan op kantoor zitten

En dat mag ook wel, na een voorjaar dat teleurstelde. We kunnen het ons nu nauwelijks voorstellen, maar in maart dit jaar vroor en sneeuwde het nog en toen zat niemand op een verkoelend ijsje te wachten. Aan de andere kant: ,,Elk jaar heb je wel een periode die mindere maanden moet compenseren. Vorig jaar trok de maand maart bijvoorbeeld de omzet omhoog,'' aldus Lijten.

Een geniaal product

Ondanks deze wisselvalligheden, is hij nog steeds blij met zijn keuze voor het ondernemerschap. Hij heeft dan ook wat bergen verzet, voordat hij zijn ijssalon kon beginnen. De burgermeester van Veenendaal moest er zelfs aan te pas komen, omdat Lijten officieel geen vergunning kon krijgen. Hij was pas 17 jaar oud en voor een vergunning moest je 21 zijn.

Lees ook: Zo speelt de Tilburgse Kermis slim in op de hittegolf

Ook nu de ijssalon alweer twee jaar open is, vindt Lijten ijs nog steeds ,,een geniaal product’’. Daarnaast is het natuurlijk een voordeel dat je na een halfjaartje aanpoten ook weer een halfjaar vrij bent.

Nieuwe horecaconcepten

Hoe Lijten zijn winter besteedt? ,,Door te reizen en weer tijd te maken voor vrienden en familie. Mijn sociale leven is natuurlijk wel beperkt tijdens de zomer.’’ En het is ook de tijd waarin de ondernemer af en toe broedt op nieuwe horecaconcepten. Al kan hij voorlopig nog erg genieten van het ijs verkopen, want met een zomer als deze maak je daarmee iedereen vrolijk.