Nieuws Actueel
Thomas Rau tijdens de Contacta: 'We moeten anders leren denken'
Zo'n zestig mensen, voornamelijk studenten, staan opgesteld tussen presentaties die zijn opgehangen aan de muren van Werkplaats R, een gebouwtje naast de silo van het Middelburgse architectenbureau Rothuizen. Ze hangen aan de lippen van één man, architect Thomas Rau, die reageert op de presentaties van de werkgroepjes.
Soms genadeloos, schrijft de PZC. "Dit zijn een beetje huisje-boompje-beestjeverhalen, ik heb niet één idee gehoord waarvan ik dacht: dat is super." Bij een ander project is hij juist lovend. "Prachtig gedaan. Jullie hebben in één uur een probleem opgelost waar Den Haag al twintig jaar mee zit."
ContactaRau is twee dagen te gast in het kader van Standplaats Zeeland. Hij bezoekt bedrijven, wordt voor publiek geïnterviewd en geeft lezingen, de laatste gisteravond tijdens de Contacta in de Zeelandhallen in Goes.
Steeds gebeurt hetzelfde. Hij manifesteert zich als de profeet van de circulaire economie. Met behulp van diepzinnige one-liners en treffende voorbeelden ontvouwt hij een visie waar niemand een speld tussen krijgt.
BibliotheekDe aarde is een gesloten systeem, doceert hij, en wat we verkwanselen zijn we voorgoed kwijt. Alle materialen behoren toe aan de aarde, ons verblijf is tijdelijk en gedurende die periode moeten we ons als rentmeesters gedragen. Zo kunnen we eindige materialen oneindig beschikbaar houden. "Weet u wat de gemiddelde gebruikstijd is van een boormachine?", vraagt Rau maandagavond tijdens een drukbezochte Tegenlicht Meet Up in ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.
Hij geeft ook het antwoord. Drieënhalve minuut. Moeten we daarvoor allemaal een boormachine aanschaffen? We moeten een einde maken aan eigendom, wil hij maar zeggen, en betalen voor de service. Geen lamp kopen, maar licht. Geen auto, maar mobiliteit. "Ik heb een zwak voor de bibliotheek", zegt hij. "Zoals het hier met boeken is georganiseerd, zo moeten we onze economie organiseren."
'Voordenken' in plaats van 'nadenken'Hij strooit met prikkelende formuleringen. We moeten 'voordenken'. Dat voorkomt dat we achteraf moeten nadenken hoe we dingen moeten repareren. Vastgoed moet losgoed worden.
Hoewel hij puntig commentaar geeft op de praktijkvoorbeelden die hij krijgt voorgeschoteld, predikt hij vooral een revolutie. "Of jullie idee helemaal klopt, is niet interessant", houdt hij de studenten voor. "Het gaat om de mentale oefening. We moeten anders leren denken."
Foto: Dirk-Jan Gjeltema