Nieuws Actueel

Thoms: Wát een leuke plek in hartje stad

Voor de Terrassentrofee 2016 bezoekt en beoordeelt het AD vanaf nu wekelijks twee terrassen in de regio. De eerste, Thoms op de Meent in Rotterdam, gooit met een 8,5 meteen hoge ogen.

Anton Slotboom | Frank de Roo 17 juni 2016

Thoms 1065

Hoe herken je een goed terras? Aan het publiek dat er komt, bijvoorbeeld. Bij Thoms aan de Meent, tegenover de razend populaire wijnbar 1nul8, spotten we bij aankomst direct enkele bekende gezichten.

Een presentator van Rijnmond, een directeur van een culturele instelling, een magnaat uit de horeca. Dat de incrowd Thoms zichtbaar helemaal heeft omarmd is een goed teken. Weergaloos is dan ook de start van ons bezoek. We vinden een lekker tafeltje aan de rand van het terras, met goed uitzicht op deze drukke straat, en drinken een goed glas Thoms Keilen, een zelfgebrouwen witbier dat nergens anders op de kaart staat. Wat een weergaloos idee, een eigen biertje!

UniekDe bitterballen van stoofvlees smaken zoals ze nergens anders smaken. Ook dat is uniek. En een glaasje water erbij? De ober, type jong, vlot en mondig, kijkt alsof de vraag stellen een belediging is. "Natuurlijk!''

Zo worden we als klant dus genadeloos in de watten gelegd. Het terras van Thoms is verdeeld in twee gedeeltes: hoge tafels aan de straatkant, waar vooral geborreld wordt, lage tafels aan het raam waar je ook prima kunt eten. Jammer dat de avondzon dit terras niet op alle plekken bereikt. Wij zitten in de schaduw, waar het wel lekker eten is, maar waar het ook snel een tikkeltje fris wordt.

ZakenmannenDe hoge tafels, niet geschikt voor kinderen, baden dan nog wel in de zon. Zakenmannen genieten er na een dagje kantoor volop van. Tussen de twee terrassen loopt het voetpad. Voorbijgangers kijken volop naar het terras en lijken jaloers naar wat er op onze borden ligt.

Dat is ook nogal wat. Smullen is het van de door de chef samengestelde plank met voorgerechten (€ 17,50), die steeds anders is samengesteld. Wat een hemelse traktatie is de variatie op deze plank! Van buikspek tot bitterbal en kaas.

KrotenBij die bitterbal wordt overigens paars gekleurde mosterd gebracht. "Mosterd van kroten'', zegt één van de hippe bediendes, die hoorbaar weet wat écht Rotterdams is. We zien er veel vanavond, personeelsleden, want onze favoriete ober blijkt al snel zelf vrij en verandert opeens zelf ook in een terrasgast met een biertje voor zijn neus. Maar ook zijn opvolger helpt ons goed. Wordt het wat frisser, dan mag het kacheltje boven het terras aan, een idee nota bene van het personeel. Dat is slecht voor het milieu, fijn voor onze ledematen en ons terrasgevoel, want we kunnen pardoes een uurtje langer blijven. Het gevoel dat we bij Thoms op het terras precies midden in hartje stad zijn, exact daar waar het gebeurt, is dan al overweldigend. Wát een leuke plek!