Nieuws Actueel

Hengelose ondernemer (22) start bedrijf met thuiszorg voor dieren

Zorgen voor je huisdier kan door omstandigheden soms moeilijk zijn. Mara Pots runt sinds januari haar bedrijf Thuisdierhulp. Ze helpt mensen thuis goed voor hun dieren te zorgen, schrijft Tubantia.

Tanja Olijslager | Foto: Emiel Muijderman 24 juli 2017

811996

Niet alle baasjes kunnen goed voor hun huisdier zorgen, terwijl ze dat wel zouden willen. "Soms hebben mensen geen tijd of kunnen ze het niet door ziekte of een fysieke of psychische beperking", zegt Mara Pots (22).

Schrijnende gevallen

"Ondanks dat ze van het dier houden, is er kans op verwaarlozing." Het dier wordt vervolgens verkocht of uit huis geplaatst. Om deze mensen te helpen èn dierenleed te voorkomen, startte ze begin dit jaar haar bedrijf Thuisdierhulp. Tijdens haar mbo-opleiding Dier, gedrag en ondernemen kwam Pots soms schrijnende gevallen tegen. "Dementerenden die nog thuis woonden, moesten afstand doen van hun hond of kat omdat het niet meer ging. Meestal zijn het de kinderen of de thuiszorg die hiertoe besluiten. Het dier wordt alleen nog geaaid, maar krijgt geen voer meer en wordt niet meer uitgelaten. Dat vergeten de baasjes. Het maatje waarmee ze vergroeid zijn moet dan weg en dat is zo ontzettend verdrietig. Ook voor het vaak al oude dier is het een grote schok. Aan het einde van zijn leven, hup naar het asiel. Hoe erg is dat?"

Lees ook: Bij dit restaurant moet je vooraf aangeven wat je wil eten

Begeleiding aan huis

Ook leerde ze op een zorgboerderij mensen kennen die vreselijk gek zijn op dieren. "Hele dagen waren ze ermee aan het knuffelen. Dolgraag zouden ze zelf thuis een hond of kat willen, maar vanwege hun handicap was het onverantwoordelijk. Als ze er toch een hadden, hield ik mijn hart vast. De verzorging liet vaak te wensen over." Als al deze mensen nu eens aan huis begeleiding kregen van een deskundige, dan zou het waarschijnlijk wel goed gaan, bedacht de Hengelose. Ruim een half jaar geleden begon ze, middenin haar examenjaar, met Thuisdierhulp. Het runnen van haar bedrijf en tegelijkertijd studeren was geen probleem. Vorige week ontving de ze haar diploma. "Ik kreeg veel lof over mijn bedrijf tijdens de uitreiking."

Plan van aanpak

In principe is Thuisdierhulp er voor alle dieren. Van konijn tot koe, van hond tot haan. "Meestal schakelen familie, de thuiszorg of huishoudelijke hulp mij in. Samen maken we een plan van aanpak. Ik help ze bijvoorbeeld met het borstelen, wassen of uitlaten van de hond. Of ik verschoon de kattenbak. Het lijkt simpel, maar zo ligt het niet. Omdat ik een stuk van de verzorging overneem, hoeft de klant er niet meer aan te denken. Ik heb daardoor gedeeltelijk de verantwoording over het dier en dat geeft ze rust." Verder houdt Pots de gezondheid èn het gedrag van het dier in de gaten. "Als een hond niet goed luistert of agressie vertoont, dan leer ik het baasje wat hij kan doen. Want veel ongewenst gedrag heeft te maken met angst. Of pijn. Een hond die moeilijk loopt of een slecht gebit heeft, moet echt naar de dierenarts. Dat doe ik ook. Vaak is het niet eens een geldkwestie dat mensen dit niet zelf doen. Ze kunnen, weten of begrijpen het gewoon niet."

Drukke baan

Een andere groep die een beroep op haar kan doen, zijn mensen die een drukke baan hebben of door ziekte tijdelijk niet voor hun huisdier kunnen zorgen. "Met een gebroken been kun je nog wel je cavia eten geven, maar de hond uitlaten is een ander verhaal."

Oppasservice

Thuisdierhulp is daarnaast een oppasservice. Baasjes die bijvoorbeeld in het ziekenhuis liggen of met vakantie gaan, kunnen hun dier tijdelijk aan Pots' verzorging over laten. Honden neemt Mara Pots voor zover mogelijk in haar eigen huis. Vogels en konijnen ook. Haar balkon heeft ze inmiddels omgebouwd tot een groot konijnenhok. Overige dieren verzorgt ze in hun eigen omgeving. Katten voert en vertroetelt ze. Maar ook paarden, koeien en varkens krijgen alle aandacht. Als de dieren maar hobbymatig gehouden worden en het aantal te overzien is. Het belangrijkste vindt ze toch wel het helpen met de dagelijkse verzorging. "Ik hoop vooral onzekerheid bij de baasjes weg te halen en rust te brengen. Soms zijn eenvoudige tips en een klein beetje hulp al voldoende. De meesten willen hun dier het liefst de hele dag aaien. Maar voer, uitlaten en een schoon hok zijn minstens net zo belangrijk."