Nieuws Actueel

Tijdelijke stop voor aanvragen grootverbruikers stroomnet Zeeland

In Zeeland kunnen bedrijven die veel stroom verbruiken voorlopig geen nieuwe aanvraag meer doen voor een nieuwe netaansluiting of verzwaring van hun connectie. Door een sterk groeiend aantal aanvragen voor het aansluiten van bijvoorbeeld waterstoffabrieken en grote batterijen om stroom op te slaan heeft het net in Zeeland namelijk zijn maximale capaciteit bereikt, meldt hoogspanningsnetbeheerder TenneT.

ANP 19 juli 2023

ANP190723082 1

Ook in de Noordoostpolder komen de grenzen van de capaciteit inmiddels in zicht. Daar komen bedrijven die een aansluiting willen op een wachtlijst te staan. Eerder ontstonden ook in andere delen van het land al knelpunten, waardoor daar beperkende maatregelen moesten worden aangekondigd.

Dat het net steeds voller raakt is een gevolg van de komst van de vele windturbines, zonneparken, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie. Die verduurzamingsinitiatieven gaan soms sneller dan dat netbeheerders hun netten kunnen uitbreiden. TenneT heeft ook al aangekondigd komende jaren miljarden te investeren in structurele netuitbreiding.

De netbeheerder laat weten in Zeeland en de Noordoostpolder daarbij zogeheten congestieonderzoeken te gaan doen. Die studies zijn bedoeld om te kijken of er voor de korte termijn extra ruimte te creëren is op het net. Volgens TenneT zouden bedrijven het net op drukke momenten kunnen ontlasten door zogenoemd spitsmijden. Dat betekent dat ze flexibeler worden in hun energieverbruik door op tijden dat het rustiger is op het net meer stroom af te nemen en als het druk is juist minder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws