Nieuws Actueel
Tijn van Elderen van Brabantia: ‘Wij willen 100% recyclebaarheid'
Tijn van Elderen (48) is directeur van het familiebedrijf Brabantia in Valkenswaard. Op 3 oktober is hij door EY uitgeroepen tot Entrepreneur of the Year. ‘We moeten een solide bedrijf houden, maar daarbovenop moeten we leidend zijn.’ Deel 1 in de serie De Ondernemer Eregalerij ter gelegenheid van de Week van de Ondernemer die op 11 oktober in Eindhoven wordt gehouden. In deze serie praten prominenten uit Eindhoven over hun ondernemerschap en dragen ze drie ondernemers aan die zij bewonderen.
,,Brabantia is een echt familiebedrijf en bestaat sinds 1919. We zitten dus tegen de 100 jaar aan. De eerste generatie richtte het bedrijf op en de tweede generatie bouwde het uit, van 15 naar 1000 man.”
Lees ook: Bierbrouwer Rutten (Gulpener): 21 miljoen omzet met duurzame strategie
,,De derde generatie, die van mijn vader, heeft het bedrijf internationaal uitgerold. Daarna heeft mijn oom het bedrijf van mijn vader overgenomen; mijn vader en oom schelen elf jaar. En mijn oom heeft er vervolgens een eenheid van gesmeed. Zo zie je dat iedere generatie haar eigen taak heeft.”
Brabantia
,,Brabantia maakt de mooiste huishoudelijke artikelen ter wereld. Wij zitten met onze producten in het centrum van de wereld, in de keuken, waar je je familie en vrienden ontmoet en je lief en leed met elkaar deelt. Wij willen op die plek een positieve rol spelen door het leven net wat mooier en plezieriger te maken.”
Familiebedrijf
,,En toen kwam ik. In 2012 ben ik algemeen directeur geworden van Brabantia. Ik zie het als mijn taak de onderneming te transformeren van een productgericht naar een consumentengericht bedrijf. Dat past ook bij mijn achtergrond – die ligt in de marketing.
Naast mij zijn op het moment nog vier leden van de vierde generatie hier werkzaam. En ongeveer vijftien familieleden hebben nu aandelen in het bedrijf.”
Meer interessante ondernemers ontmoeten en zakelijke kennis en inspiratie opdoen? Kom op 11 oktober naar de Week van de Ondernemer in Eindhoven.
Multinational
,,Voordat ik in de directie kwam, werkte ik al voor Brabantia. In 1999 ben ik voor het bedrijf begonnen, in New York. Ik had net vijf jaar bij een grote multinational gewerkt, dus ik zou wel even komen vertellen hoe het allemaal moest, haha. Toen bleek het bij ons hartstikke goed georganiseerd te zijn; er was vrij weinig op aan te merken. Uiteindelijk ben ik teruggekomen naar Nederland en heb ik tien kantoren geopend waardoor we in heel Europa vertegenwoordigd waren.”
Elon Musk
,,Het viel me in mijn beginjaren op dat we heel veel deden vanuit onze eigen overtuiging, en die overtuiging was ingegeven vanuit kwaliteitsdenken. Met andere woorden: we waren vooral gericht op de kwaliteit. Maar we kunnen wel naar buiten brengen wat we zelf belangrijk vinden, maar daarna moet het wel aanslaan bij de consument. Ik vond het belangrijk de gordijnen open te doen.
Die drie eigenschappen zie je trouwens bij veel grote ondernemers terug. Ondernemers handelen vanuit hun eigen overtuiging, met een hang naar autonomie en met het doel de beste te zijn. Iedereen roept dan natuurlijk direct: Elon Musk. Autonomy, mastery en purpose. Prachtvoorbeeld.”
Sterk ondernemerschap
,,Als we dat sterke ondernemerschap dan naar Brabantia trekken… Het viel me op dat we niet veel meer vanuit onze eigen kracht naar de consument keken. Dus toen zijn we met z’n allen een SWOT-analyse gaan maken: strengths, weaknesses, opportunities en threats. Vind ik eigenlijk altijd a simple waste of time. Want iedereen weet heus wel waar je als bedrijf staat en wat je goede en zwakke kanten zijn. Je moet alleen wel een lonkend perspectief bieden.
We hebben in heel Europa aan consumenten gevraagd: wat vind je van Brabantia? En die zeiden allemaal: degelijk! We bleken te beschikken over een solide merkbekendheid, maar het mocht wel wat spannender. We moeten de basis, dat solide bedrijf, houden, maar daarbovenop moeten we leidend zijn. Een klein beetje frictie kan geen kwaad.”
Cradle-to-cradle
,,We zijn daarna gaan kijken wat wij zelf belangrijk vinden. Wij houden van mooi. Je kunt iets heel degelijks maken, maar als het niet mooi is, verkoop je het niet. Je kunt iets heel duurzaams maken, maar als het niet mooi is, verkoop je het niet. Dus mooi staat voorop. Dat resoneert goed bij onze doelgroep; 85 procent van de aankopen wordt gedaan door vrouwen en die willen simpelweg mooi spul.
Dus moeten we gewoon mooi, kwalitatief goed spul maken. Dat is de basis waarop we bouwen. Maar kwaliteit op zich is niet genoeg, wij willen 100 procent recyclebaarheid. Wij maken nu een afvalemmer waarvan het materiaal 200 jaar kan worden hergebruikt. Cradle-to-cradle.”
Deze drie ondernemers bewondert Tijn van Elderen:
Michael Braungart en William McDonough
,,Eigenlijk wetenschappers, maar ze hebben nu wel een onderneming opgericht. Angst à la Al Gore is een goede motivator, maar alleen tijdelijk. Braungart en McDonough bieden een lonkend perspectief. Zij zeggen: je kunt consumeren wat je wilt, zolang het maar hergebruikt kan worden.”
Sebastiaan Eerhart van Dutchdeluxes
,,In april 2017 hebben we Dutchdeluxes overgenomen, een bedrijf uit Eindhoven van een paar miljoen. Sebastiaan Eerthart is een kei in het consequent volhouden van zijn eigen visie. Dat spreekt mij enorm aan.”
Wim van der Leegte van VDL
,,Begonnen in het bedrijf van zijn vader, nu VDL. Omdat hij zijn eigen doelen stelt en er goed in is die te bereiken. Inmiddels heeft hij het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Willem.”
85 procent van de aankopen wordt gedaan door vrouwen en die willen simpelweg mooi spul