Nieuws Actueel

Tilburg als 'logistieke hotspot': dit is de volgende stap

Duurzamer en 'essentieel voor Tilburg'. Voor ondernemer Wil Versteijnen is de elektrische trein de heilige koe. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Jasper Harthoorn 25 februari 2016

Goederentrein logistiek transport trein spoorlijn internationale handel

Glimmend van trots kondigde Wil Versteijnen de volgende stap van Tilburg als 'logistieke hotspot' aan. Op bedrijventerrein Loven ligt een nieuwe spoorlijn van ruim een kilometer die ervoor zorgt dat elektrische locomotieven Tilburg kunnen bereiken. EssentieelVolgens de topman van GVT Group of Logistics is de nieuwe spoorlijn van essentieel belang voor de stad, want spoor is de toekomst van de logistiek. "Spoorvervoer zal een gigantische rol gaan spelen in de transportsector." Daarbij verstevigt Tilburg zijn positie als plaats waar transport over spoor, water en de weg elkaar kruisen.

Door de aanleg van het spoor wordt vervoer via het spoor gestimuleerd. GVT hoopt per jaar 78.000 vrachtwagenritten uit te sparen door die containers per spoor te vervoeren. Dat biedt verschillende voordelen. Het is duurzamer, je hebt geen last van drukke wegen en er is nu al een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs.

LefDe Tilburgse wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, slimme en duurzame mobiliteit) prees Versteijnen als ondernemer met lef en visie. "Hij heeft geloof in de logistieke sector en denkt dat die kan groeien. Versteijnen denkt mee met innovatieve manieren om dat van de grond te krijgen."

In een gloedvol verhaal benadrukte de GVT-directeur de groeiende rol van Tilburg in de transportsector: op dit moment qua grootte tweede van Nederland en met de hoop Rotterdam naar de kroon te steken. "Tilburg wordt steeds dominanter in logistieke ontwikkeling. Meer en meer multinationals kiezen voor deze regio en dat levert werkgelegenheid op. Die positie kunnen we alleen houden door innovatie en ondernemerschap."

Versteijnen complimenteert de overheid, die daarin meewerkt door bij te dragen aan de aanleg van het spoor. Met het project is 1,1 miljoen euro gemoeid. Een bedrag waaraan verschillende overheden, van landelijk tot gemeentelijk, meebetalen.

TijdwinstDe logistieke wereld is zeer competitief en verandert constant. Versteijnen: "Denk aan tien jaar geleden. Op dat moment dacht iedereen dat alle productie in Azië zou blijven. Inmiddels halen veel bedrijven hun productie echter naar Oost-Europa. Voor ons weer heel gunstig, want daar hebben we prima treinverbindingen mee."

GVT Logistics werkt intussen aan verdere internationalisering: een handelsroute over het spoor naar Chengdu in China. Een rit van twaalf dagen door vele landen, die ook nog eens verschillende spoorbreedtes hanteren. De tijdwinst is enorm. Met de boot duurt dezelfde reis zestig dagen, vijf keer zolang.