Nieuws Actueel

Tilburgse klokkenmaker loopt 'uitstekend' met heropende zaak

Tilburg heeft weer ‘n klokkenmaker: Gijs Rijkers (70). En zijn zaak loopt als een trein. ,,Ik snap er zelf ook niks van.” Schrijft het Brabants Dagblad Tilburg.

Hans Rube | Foto: Jan van Eijndhoven 9 november 2017

Klokkenmaker

Van sommige klokken is het geluid mooier dan de klok zelf, zegt Gijs Rijkers (70). Hij laat in zijn winkel achter in de zaak Velerlei in de Tilburgse Nieuwlandstraat een grote staande pendule zien. ,,Het mooiste geluid dat er bestaat: de Westminster.”

De geschiedenis herhaalt zich, gelooft de klokkenspecialist. ,,Jarenlang wilde niemand klokken. Je kon ze ook vrijwel nergens laten repareren. Het is een uitstervend beroep. Nu zijn mijn beste klanten de tweeverdieners tussen de 25 en 45 jaar, die iets bijzonders willen in hun verder moderne inrichting.”

Lees ook: Goudse start na ongeluk succesvol eigen bedrijf in leerzame klokken

Klokkenarts

Hij is ‘klokkenarts’, grapt Rijkers. ,,Als mensen met een kapotte klok aan komen, stel ik de diagnose, vertel ze welk pilleke ze nodig hebben en ga er voor zorgen dat hun klok blijft lopen.” Rijkers is een echte Tilburger. Geboren in de Boomstraat, op 14-jarige leeftijd aan het werk en op zijn zestiende een verantwoordelijke baan bij de Schiedamse Lederwarenfabriek op Korvel. ,,Met mijn vrouw heb ik tussen 1999 en 2003 cafetaria Den Engel op het Annaplein gedraaid.”

Zijn vrouw is er niet meer. ,,Twee jaar lang heb ik haar verzorgd, toen moest ze naar De Sporen (het hospice, red.). Een lijdensweg.”

Als ze weer terug zou keren, zegt Rijkers ‘dan zou ze een hartverlamming krijgen’. Want niet alleen in de winkel, ook thuis is het een en al klok en ander antiek spul. ,,Ik heb een grote kelder en een heel lange gang.” Zijn hobby is nu zijn werk. ,,Ik ben zo blij dat de twee vrouwen die deze zaak draaien mij hier een plek hebben aangeboden. Geen vijf seconden heb ik daar over na hoeven denken. Op deze leeftijd nog een eigen podium!”

Het openschroeven en weer herstellen van een antieke klok en andere oude spullen zoals speeldoosjes en grammofoons is voor Rijkers ‘het mooiste wat er is’. ,,En het allerleukste vind ik nog het gesprek met de mensen die hier binnenstappen. Een klok zegt niets terug.”

Aanbod

Hij kan niet alles herstellen, bekent Rijkers. ,,Ik ben goed in de diagnose en weet wat er moet gebeuren. Ik ga mensen niet oplichten, dat gebeurt te vaak. Dan komen ze thuis met een klok, die in de winkel nog tikte, maar eenmaal thuis staat hij na drie dagen weer stil. Ik kreeg hier laatst een klok waarbij het mechanisme ondersteboven was teruggezet.” Zijn zaak loopt uitstekend. ,,Ik snap er niets van. Veel klanten zeggen dat ze nergens anders terecht kunnen. Wel voor horlogereparaties.”

Het mooiste aan de oude uurwerken vindt hij de techniek die er achter zit. Zijn ogen glinsteren bij het zien van een mini staand horloge, waarschijnlijk uit het begin van de vorige eeuw, waarbij het aandrijfmechanisme is verstopt in de dunne pootjes. ,,Ik verbaas me nog elke dag. Dat ze honderden jaren geleden al de techniek beheersten om ingewikkelde binnenwerken te maken waardoor alles draait en geluid maakt.”

Mijn beste klanten zijn de tweeverdieners tussen de 25 en 45 jaar, die iets bijzonders willen in hun verder moderne inrichting.

Gijs Rijkers