Nieuws Actueel

Tilburgse ondernemers willen met FeelingOne natuurliefhebbers overtuigen

Voor wie eens op afwijkende wijze de natuur in wil, is er straks de FeelingOne. Een crowdfundactie moet de grootschalige komst van het elektrisch vervoermiddel mogelijk maken.

Stan Schrijen | Foto: Joris Buijs 24 oktober 2017

Feeling One Tilburg

De FeelingOne is geen fiets, benadrukken Ruud Schalkwijk, Anneke van Opstal, Tamara Straatman en Erik Kooman, initiatiefnemers van FeelingOne en uitwerkers van het bedrijfsplan. ,,Daar moet straks een inkomen voor ons vier uit voortkomen. En we staan achter een natuurlijke manier van leven. Dit voelt als een gat in de markt", denkt Schalkwijk.

Wat is het?

Wat de FeelingOne dan wel is? ,,Voor de wet is het een aangewezen bromfiets", legt Schalkwijk uit. Het apparaat rijdt op elektriciteit en heeft wat weg van een ligfiets, maar dan met doorkijkbare overkapping en zonder te trappen. De batterijen brengen je tot negentig kilometer ver weg met een snelheid van 25 kilometer per uur.

Lees ook: Smog-slurpende fiets slaat aan in China

Een testrondje leert dat de besturing -gas, remmen, sturen- kinderspel is en je vanuit een positie laag bij de grond naar alle kanten uit kunt kijken.

Verhuren in natuurgebieden

Schalkwijk las over het bedrijf E-One in Katwijk aan Zee, ging een kijkje nemen en is nu met de drie andere initiatiefnemers dealer voor het zuiden van het land. ,,Zo hebben mensen een servicepunt dicht in de buurt." De bedoeling is om de FeelingOne te verhuren in natuurgebieden en met een applicatie routes, bezienswaardigheden of bijvoorbeeld restaurants aan te bieden.

Crowdfunding

Van Opstal: ,,Het is echt een beleving, je hoeft niets te doen en ziet alles. Je kunt jezelf ontspannen en je beschut en duurzaam verplaatsen." Negen mensen betaalden bij de crowdfundactie al vijfhonderd euro, in totaal zijn er veertig certificaten beschikbaar. Investeerders krijgen hun inleggeld op termijn dubbel terug.

Vakantieparken en hotels

,,Voor december willen we vier exemplaren aanschaffen", vertelt Schalkwijk. ,,Op den duur moeten ze bij vakantieparken en hotels komen te staan en in 2019 moeten er in heel Europa duizend FeelingOnes rondrijden. Dan heb je een leuke omzet en daar kunnen andere bedrijven van meeprofiteren."

Eerste exemplaar

Schalkwijk rijdt nu al met het eerste exemplaar. ,,Ik breng er mijn zoontje mee naar school of rij er mee naar de stad, daar heb ik geen auto meer voor nodig."

Nog dit jaar moet de eerste toerist met de FeelingOne rijden. Een ritje van twee uur gaat 25 euro kosten.

Dit voelt als een gat in de markt

Ruud Schalkwijk