Nieuws Actueel
Frans Timmermans over energiecrisis: 'Rutte, Jetten, zeg tegen de mensen hoe ernstig het is. Het ís heel ernstig'
Het kabinet moet eens duidelijk maken hoe ernstig de energiecrisis is en die kordater aanpakken, vindt Eurocommissaris Frans Timmermans. ,,Het gevoel van urgentie moet echt hoger", zegt de tweede man van de Europese Commissie op tv in Buitenhof.
Laatste update: 11 september 2022 14:37

Foto: ANP.
De Ondernemer Vandaag: alles over de energiecrisis
Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.
Europa haalt alles uit de kast om de komende winter ook zonder gas uit Rusland door te komen, zegt Timmermans op tv. Maar hij maakt zich toch grote zorgen over het volgens hem ontbrekende besef in de samenleving hoe riskant de toestand is. Hij ziet 'te weinig politici' die daarvoor rond uitkomen en waarschuwen.
'Rutte, Jetten, zeg eens tegen de mensen hoe ernstig het is. Het is echt heel ernstig'
Hij verwacht van premier Mark Rutte en energieminister Rob Jetten dat ze 'in ieder geval beginnen eens tegen de mensen te zeggen hoe ernstig het is. Het is echt heel ernstig'. En 'ten tweede om heel snel maatregelen te nemen', zoals een prijsplafond voor de energierekening van huishoudens. En dát vindt FNV-voorzitter Elzinga al geruime tijd.
Lees ook: Energierekening Bakker Marcel van 3000 naar 18000 euro per maand
FNV-voorzitter Elzinga: voorstander invoering prijzenwet
,,Het gaat kennelijk niet vanzelf. Er zijn van die markten, daar werken vraag en aanbod niet, omdat het monopolies zijn of oligopolies die de prijs bepalen. Er is geen goede vraag- en aanbodwerking als je ziet dat er zulke hoge winsten gemaakt worden. En de consumenten hebben geen keuze, die moeten gewoon afnemen tegen een prijs die wordt aangeboden. Juist voor dit soort noodsituaties hebben we de prijzenwet."
In De Ondernemer-podcast - hieronder te beluisteren - motiveert FNV-voorzitter Tuur Elzinga zijn voorkeur voor de prijzenwet verder; een plan dat ook is ontstaan door de uitslag van het FNV-onderzoek naar 'de scheve welvaartverdeling'.
Lees ook: Gasprijzen: één op de drie zwembaden en ijsbanen op omvallen
'Er is geld zat, maar dat zit allemaal bij bedrijven'
Elzinga pleit dus voor het inzetten van de prijzenwet uit 1961, waarmee het kabinet een maximumprijs zou kunnen invoeren voor boodschappen of energie. Dat bedrijven dan omzet moeten inleveren, vindt hij niet onredelijk. ,,Wat we nu zien is dat door de inflatie de burgers verarmen, terwijl bedrijven recordwinsten maken. Er is geld zat, maar dat zit allemaal bij bedrijven."
In de podcast reageert Elzinga onder meer ook op recente uitspraken van ministers om vanwege de hoge energieprijzen de lonen te verhogen, het 'bedrijfsleven-als-pinautomaat'-gevoel van ONL-voorman Hans Biesheuvel, de oprichting van een 'economisch OMT' dat econoom Cor Molenaar voorstelt en als het om loonsverhoging en meer winstbelasting gaat, wat dan de rol van het MKB is.