Nieuws Actueel
Timon Bril (23) nieuwe eigenaar van Deventer hotel-restaurant
Hij is pas 23 jaar, maar heeft nu al zijn eigen hotel-restaurant. Epenaar Timon Bril nam Huis Vermeer in Deventer over van zijn plaatsgenoten Kees van Hamersveld en Tai van Lu. ,,Het is druk en geeft stress, maar ik vind het leuke stress.'' Een interview in De Stentor.
Soms gaan dingen ineens snel. ,,En zeker als je een Bril bent. Bij ons in de familie gaat altijd alles snel'', vertelt Timon Bril. Hij is de nieuwe 'grote baas' van hotel-restaurant Huis Vermeer in Deventer.Een onbescheiden vraag: waar haalt een jongen van 23 jaar het geld vandaan om zo'n chique hotel-restaurant te kopen?,,Ik heb banken geprobeerd, crowdfunding, gevraagd bij de kamer van koophandel... Tsja, hoe kom je aan geld? Ik heb een privé-investeerder gevonden. Nou ja, laat ik het maar gewoon zeggen; de investeerder is mijn vader. Hij en ik zien deze overname als een goede investering voor onze familie.''Zo jong, zo'n bedrijf kopen. Dan zul je wel een gedegen opleiding in de horeca- en/of hotelier-branche hebben genoten?,,Nee. Ik heb het vakmanschap volledig in de praktijk geleerd. Ik heb gewoon een baan gevonden die perfect paste bij mijn opleiding. Ja, dat kan dus. Ik denk zelfs dat je het vak tien keer beter leert in de praktijk, dan op een opleiding. Overigens ben ik inmiddels wel gecertificeerd junior-sommelier en ik heb de diploma's sociale hygiëne en bhv, haha.''Hoe ben je precies in het vak gerold dan?,,Als 15-jarige ben ik in Epe bij restaurant de Veldhoeve als afwasser begonnen en al vrij snel doorgeschoven naar de bediening. Toen ik 17 was ging ik naar de hogere hotelschool in Apeldoorn, maar daar ben ik na een half jaar gestopt. Het was niet mijn plek, als 17-jarige tussen vooral internationale studenten van 24 en 25 jaar. Ik wilde een tussenjaar nemen en zou fulltime aan het werk gaan bij de Veldhoeve, toen Huis Vermeer kwam. Ik was opgevallen bij de eigenaren, Tai en Kees, die weleens aten bij de Veldhoeve. Zij namen mij bij Huis Vermeer in dienst.''Amper zes jaar later neem jij de zaak over van je plaatsgenoten. Waarom?,,Tai en Kees zijn ook eigenaren van de Zwarte Boer in Ermelo in Leuvenum en Boshuis Drie bij Ermelo. Met Huis Vermeer erbij hadden ze met z'n tweeën drie zaken. Dat was eigenlijk teveel, ze zagen elkaar nooit meer. Voor de grap vroegen ze me weleens wanneer ik Huis Vermeer ging overnemen. Haha, zoiets moet je niet te vaak tegen een Bril zeggen. In augustus 2015 was ik al manager geworden. Eigenlijk heb ik dat werk anderhalf jaar samen met Tai gedaan, nu ga ik het alleen doen.''Moedig!,,Dank je. De overname is snel gegaan, mede doordat ik het bedrijf natuurlijk al van a tot z kende. En Tai blijft tot 1 april aan om de overgang naar mij als nieuwe eigenaar soepel te laten verlopen. Dat vinden we allebei wel zo prettig en zo kunnen we de veranderingen naar de vaste gasten toe ook rustig uitleggen.''Gaat de nieuwe baas veel veranderen?,,In grote lijnen blijft Huis Vermeer hetzelfde. Een hotel kún je ook helemaal niet zomaar even veranderen. In het restaurant wil ik wel proberen een frissere twist door te voeren. Voor jongeren is de entourage misschien iets te oubollig, té klassiek. Alles mag iets losser en met onze hele jonge, gemotiveerde ploeg medewerkers, kan het wel iets informeler. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Het is druk en geeft stress, maar ik vind het leuke stress. Helemaal mijn eigen beslissingen nemen, vind ik mooi om te doen.''