Nieuws Actueel

Tineke Rensen stimuleert vrouwelijke ondernemers: 'Met lef bereik je de top'

Als geen ander opent Tineke Rensen de ondernemersogen van vrouwen. „Ze moeten wel écht de wil bezitten om het groter en efficiënter aan te pakken. Ja, dat vereist lef!”

Geraldina Metselaar/Foto: Fred Leeflang 24 augustus 2019

Ondernemer Tineke Rensen

Die prijs wil ik ook, bedacht de Delfgauwse Tineke Rensen (1965) vorig jaar tijdens de uitreiking van de internationale WinTradeAward. Nu prijkt op haar bureau het bijbehorende kristallen beeldje. Haar blauwe ogen stralen, blonde krullen dansen. Uit ruim vijfhonderd aanmeldingen werd ze genomineerd. Vervolgens kreeg ze een overtuigende hoeveelheid publieksstemmen en kon de vakjury niet meer om haar heen.

Powerful Business Women’s Network

Aan de prijs zit geen geldbedrag vast. Het gaat puur om de erkenning. „Ik heb een winnaarsmentaliteit”, stelt de kloeke onderneemster in het AD, „dat zit in mij. Ik moet en ik zal winnen. Op mijn 39ste ben ik nog Nederlands kampioen wildwaterkajakken geworden!” Wat Rensen eerder had bedacht, werd werkelijkheid. Begin juli dit jaar ontving ze de internationale WinTradeAward 2019 voor haar Powerful Business Women’s Network, dat ze in maart 2018 oprichtte.

Rolmodel

Het Powerful Business Women’s Network is het eerste netwerk voor vrouwelijke ondernemers met meer dan 100.000 euro omzet, met de focus op internationale groei. Dat bestond (nog) niet in Nederland. Naast winnen, zit ook het ondernemen bij Rensen in het bloed. Bij voorkeur pakt ze het groot aan: doorgroeien, schaal vergroten en uitbreiden naar het buitenland.

Lees ook: Topvrouwenmonitor: quotum voor topvrouwen lijkt onvermijdelijk

Rensen: „Ondernemen is supersimpel, maar de basis moet goed zijn. Als die niet klopt en je gaat groeien, dan groeien de problemen navenant met je bedrijf mee. Het is iets wat je ziet bij bijvoorbeeld Olcay Gulsen en Marlies Dekkers. Die vrouwen deden het geweldig, ook internationaal. Bovendien bezitten ze een flinke dosis lef om door te groeien. Maar gaandeweg ontstonden rimpelingen en liep het bedrijfsproces uit de rails. Ze hadden samen met iemand moeten optrekken, die dat goed had kunnen managen. Misschien hebben we daar een blinde vlek voor.”

Absolute wil om te groeien

Ook vraagt Rensen zich af of de gemiddelde onderneemster werkelijk de absolute wil bezit om door te groeien. „Als je kijkt naar de cijfers, is het antwoord nee. Ongeveer 80 procent van de onderneemsters in Nederland heeft een omzet van minder dan 100.000 euro.” Rensen begrijpt het. Het ontbreekt menig vrouw aan een krachtig rolmodel.

„Mijn generatie kent dat helemaal niet. Veel vrouwen bleven thuis voor de kinderen. Als die groot genoeg waren, gingen ze parttime werken. Nu moet ik zeggen dat de generatie van mijn dochter opvallend ondernemend is. Al van jongs af aan starten die meiden met ondernemen. Daardoor ontwikkelen ze de focus om door te groeien. Ook buiten Nederland!”

Belastingrecht

In de tussentijd stampte Rensen drie bloeiende netwerken uit de grond voor vrouwelijke ondernemers in Nederland, Engeland en Zwitserland. De jaarlijkse contributie geeft toegang tot het onlineplatform en een maandelijkse bijeenkomst. De onderneemsters kunnen er hun ideeën pitchen, masterminden: sparren over bedrijfstechnische kwesties. Bijvoorbeeld of je een bedrijf moet uitbreiden of juist onder een nieuwe tak producten moet gaan aanbieden.

Lees ook: Wat nou glazen plafond? Lucinda Douglas helpt vrouwen naar de top

Rensen: „Ook zorg ik altijd voor een prikkelende spreekster. Iemand die iets kan vertellen over bijvoorbeeld internationaal belastingrecht, die o zo belangrijke kleine lettertjes in verzekeringsovereenkomsten, of hoe je in aanmerking komt voor een plek in de raad van commissarissen. Stuk voor stuk interessante onderwerpen die essentieel zijn voor de onderneemsters die tot mijn doelgroep behoren.”

Heel soms krijgt ze te horen dat haar leden geen interesse hebben in een gortdroog onderwerp als internationaal belastingrecht. „Maar geloof me, als jij een serieuze onderneemster bent, dan moet je je wel degelijk interesseren voor dit soort onderwerpen. Dat vormt een onderdeel van die gezonde basis.”

Gelijkgestemden

Het doel van de Delfgauwse onderneemster is in alle West-Europese landen vrouwelijke netwerken te realiseren. Haar initiatief beantwoordt aan een behoefte. „Zeker, dat merk je”, weet Rensen. „Na afloop zijn veel vrouwen vaak weer opgeladen. Dat is zo mooi om te zien. Netwerken is goed, maar nog beter als je dat met gelijkgestemden doet. Heb jij een onderneming met een omzet van een ton of meer, dan heeft het weinig zin om met een beginnende zzp’er te netwerken. Zit je in dezelfde schaal van ondernemen, dan kun je ervaringen uitwisselen en kom je samen verder. Tijdens een bijeenkomst zocht een onderneemster bijvoorbeeld een goede advocaat. Ze kon meteen kiezen uit drie toppers!”

Netwerken is goed, maar nog beter als je dat met gelijkgestemden doet

Tineke Rensen