Nieuws Actueel

Toenemende risico's voor ondernemers

Leo Roggeveen 9 februari 2016

Exportbedrijfsrisico1065

De internationale ondernemingsrisico's nemen komend jaar toe. Dat voorspelt kredietverzekeraar Atradius. Dalende energieprijzen, de onzekerheid over de Chinese markt en de recessie in Rusland en Brazilië kunnen exporterende bedrijven parten gaan spelen. Zij moeten vaker rekening houden met betalingsproblemen van afnemers in het buitenland.

Voor het eerst sinds 2012 blijft de wereldwijde daling van het aantal faillissementen in ontwikkelde markten steken op 3 procent. Atradius verwacht dat het aantal faillissementen in 2016 twee derde hoger ligt dan in 2007. Vooral Griekenland verkeert in moeilijk vaarwater door politieke onzekerheid, lage binnenlandse consumptie en kapitaalrestricties.

In Nederland zet de afname van het aantal faillissementen overigens wél door. De open Nederlandse economie is echter kwetsbaar voor ontwikkelingen in andere delen van de wereld. De groeivertraging in China, een grote handelspartner van buurland Duitsland, kan (indirect) ook gevolgen hebben voor ons land, aldus John Lorié, hoofdeconoom van Atradius.