Nieuws Actueel

Hoe deze app tegen voedselverspilling groeit als kool

Too Good To Go, de app waarmee overtollig eten voor een prikkie kan worden gekocht, breidt uit naar Den Haag. Participerende ondernemers betalen een vergoeding aan de social enterprice, maar van een winstgevend verdienmodel is geen sprake.

Vincent Krijtenburg | Foto: Too Good To Go 29 mei 2018

Toogoodtogo app

Too Good To Go is in 2015 door een groep vrienden in Denemarken opgericht. Met een succesvolle pitch in een televisieprogramma trokken ze investeerders zonder winstoogmerk aan. In minder dan twee jaar tijd is Too Good To Go uitgegroeid tot 's werelds grootste app tegen voedselverspilling en is actief in 8 landen waaronder sinds dit jaar Nederland.

Too Good To Go heeft volgens woordvoerder Marieke Graat al meer dan 4,5 miljoen maaltijden uit de vuilnisbak gered. In Nederland werkt een team van negen mensen vanuit Amsterdam aan de app. "We zijn in januari gestart met 25 partners. Inmiddels zijn we met 225 partners actief in de vier steden “, zeg Graat.

Lees ook: Webshop tweedehands kleding scoort miljoenenomzet

Too Good To Go werkt al succesvol samen met Mercure Hotels, Vlaamsch Broodhuys en Sushi Time en Marqt. Deze bedrijven betalen een vergoeding van iets meer dan een euro per maaltijd. “Dit bekostigd niet de mankracht en de resources. We gebruiken de fee om de betaalmogelijkheid te bekostigen en om door te groeien naar andere landen”, aldus Graat.

Volgens Joost Rietveld, manager Too Good To Go Nederland is iedereen het erover eens dat er iets moet gebeuren tegen de hoeveelheid voedselverspilling. Voor Too Good To Go zit het succes van de app in het gemak. Rietveld: "Door het voorkomen van voedselverspilling zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen kunnen we echt een impact maken."

"Wat je krijgt, is afhankelijk van wat er die dag overblijft, dus iedere keer weer een verrassing. Dat biedt extra gemak voor de ondernemer omdat deze zo min mogelijk extra handelingen hoeft te doen en de consument gaat anders naar eten kijken en leert weer creatief met restjes omgaan, win-win."

Lees ook: Enschedees stel gaat voedselverspelling tegen met Foodlocal.nl

Too Good To Go heeft de ambitie om aan het einde van 2018 in alle provincies van Nederland actief te zijn. De deelnemende inwoners en ondernemers hebben sinds de lancering in Nederland samen al meer dan 10.000 maaltijden gered.

https://www.youtube.com/watch?v=u6EvCXaTOQo