Nieuws Actueel

Top 10: dit zijn de sponsors achter de campagne van Hillary Clinton

Wat hebben Steven Spielberg, Slim Fast en een reeks hedgefonds-investeerders met elkaar gemeen? Ze investeerden miljoenen in de campagne van Hillary Clinton. 'Hillary For America' haalde in totaal 497.808.791 dollar op. Een lijst met de voornaamste bedrijven die doneerden aan de democratische presidentskandaat die het opneemt tegen Donald Trump.

Bram de Vrind 8 november 2016

Hillary clinton sponsoren campagne ondernemers lijst top 10 1065

1. Paloma Partners: $20,1 miljoen

Hedgefonds-investeerder die is gevestigd in Greenwich, Connecticut. Ze beheren een investeringsportefeuille van 5,3 miljard dollar.

2. Renaissance Technologies: $14 miljoen

Deze hedgefonds-investeerder werd groot met computergestuurde handel. Ze bestaan sinds 1982 en zijn gevestigd in Long Island, New York. Ze beheren een portefeuille van 65 miljard.

3. Pritzker Group: $12,6 miljoen

De Pritzker Group is de investeringsmaatschappij van Jay Robert Pritzker, telg van een van de rijkste families van Amerika. Jay Robert alleen al zou goed zijn voor 3,4 miljard dollar. Hij is vice-directeur van de presidentscampagne van Hillary Clinton.

(Tekst gaat verder onder foto)

4. Soros Fund Management: $10,5 miljoen

Dit investeringsbedrijf werd in 1969 opgericht door George Soros (foto boven). Het is hoofdzakelijk actief in hedgefondsen. Soros afficheert zich als internationaal voorvechter van democratische idealen. Het ondersteunen van de Democratische Partij hoort daar volgens Soros kennelijk ook toe. Zijn filantropische organisatie the Open Society Foundations, steunt democratie en mensenrechten in meer dan honderd landen.

5. Saban Capital Group: $10,1 miljoen

Saban Capital Group is een Amerikaans muziek- en entertainmentbedrijf, opgericht in 2001 door Haim Saban die daarvoor Saban Inc. had, opgericht in 1983. Saban werd onder meer bekend van de kinderserie Power Rangers.

(Tekst gaat verder onder foto)

6. Newsweb Corp: $10 miljoen

De Newsweb corporation is een mediabedrijf met kranten gericht op minderheden. Het hoofdkwartier is gevestigd in Chicago. De grote man achter het bedrijf is ondernemer en filantropist Fred Eychaner. Hij is volgens de Chicago Tribune goed voor 500 miljoen dollar.

7. Slim-Fast Foods: $6 miljoen

Slim-Fast biedt afslankprogramma's waarin reguliere maaltijden worden vervangen door speciale dieetproducten. Ze zijn actief in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en delen van Europa.

8. Lone Pine Capital: $5 miljoen

Hedgefonds-investeerder uit Greenwich, Connecticut. Ze zijn opgericht in 1997 en hebben een portefeuille van 26,7 miljard dollar.

9. Asana: $5 miljoen

Asana is een webapplicatie waarin collega's onderling kunnen communiceren en de voortgang van projecten monitoren. De applicatie wordt geafficheerd als de opvolger van de e-mail. Hun klanten bestaan uit bekende merken als Tesla, Airbnb, NASA en Uber. Ze hebben 130 medewerkers.

(Tekst gaat verder onder foto)

10. D.E. Shaw Research: $4,1 miljoen

D.E. Shaw Research is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek in de biochemie. De oprichter is David E. Shaw, die goed is voor 3,6 miljard dollar. Het bedrijf is gevestigd in New York. Shaw investeert ook in hedgefondsen.

En verder...

DreamWorks SKG: $2 miljoen

Shrek, Madagascar, Kung Fu Panda en De Gelaarsde Kat. Ze zijn allemaal gelinkt aan de campagne van Hillary clinton. Maker Dreamworks SKG is een van de grootste filmstudio's ter wereld. In 2008 hadden ze een omzet van 4,5 miljard dollar.

Steven Spielberg: $1 miljoenDe bekende ET-regiseeur stortte niet alleen een miljoen in de campagnekas van Clinton, maar hielp steracteur George Clooney ook bij het organiseren van een fondsenwervingsbijeenkomst die meer dan 15 miljoen dollar opleverde.

Bronnen: Opensecrets.org, Forbes, Bloomberg

Gerelateerde artikelen:

Hillary Clinton kreeg eerder vragen over emailsOverzicht: Hoe Donald Trump rijk werdStem op Trump uit protest tegen invloed bedrijfsleven8 statements van Hillary Clinton voor ondernemers