Nieuws Actueel

Topambtenaar wordt topcateraar

Als griffier was ze de schakel tussen de gemeenteraad en de ambtenaren van Middelharnis. Toen gemeenten op Goeree-Overflakkee werden samengevoegd, raakte Elles Hagens haar baan in het openbaar bestuur kwijt, een sector waar ze na een rechtenstudie sinds 1998 werkte. Achteraf is ze blij met dit 'zetje'.

DeOndernemer | Foto: Anne-Marie Vermaat 22 april 2016

Restaurant 26

"Koken en met eten bezig zijn vond ik al jaren minstens even leuk als het openbaar bestuur. Als er ergens een feestje was, stond ik klaar. Maar een restaurant of cateringbedrijf naast een vaste baan kon niks worden. En ik had een hartstikke leuke job in Middelharnis." Dat ze haar werk als griffier per januari 2014 kwijt zou raken, wist Elles een half jaar van tevoren. Er kwamen andere kansen. "Toen ik voor dezelfde functie in een ongeveer even grote gemeente op gesprek was, merkte iemand op dat ik pas echt straalde als ik het over catering had. Kennelijk had ik de knop al omgezet."

CrowdfundingVoordat in Middelharnis eetwinkel Bij Elles openging, had Elles een veelbewogen jaar achter de rug. "Een eigen pand vinden lukte voor geen meter. En toen ik wat had, kreeg ik geen geld van de bank. Daarom ben ik me gaan verdiepen in crowdfunding.

Hoe ik m'n bedrijf in de markt zette? Ik bereid gerechten met pure en eerlijke ingrediënten uit de regio, dus duurzaam en de lokale economie ondersteunend. Ik besloot gewoon eens te kijken wat de respons zou zijn, hoewel dat best wat slapeloze nachten heeft opgeleverd. We hebben er in ons gezin stevige gesprekken over gevoerd. Maar gelukkig kreeg ik het vertrouwen. De eerste informatieavond in december 2014 leverde al voor 10.000 euro aan toezeggingen op." Daarna ging het snel. In februari 2015 zat Elles bij de boekhouder en in mei 2015 opende Bij Elles de deuren. En intussen ging de catering bij privéfeesten, bedrijfsbijeenkomsten en andere evenementen gewoon door.

Wat schaft de pot?Hoewel ze het eigenlijk liever anders ziet, staat Elles lang niet meer elke dag zelf in de keuken. Via Facebook publiceert ze een wekelijks wat-schaft-de-pot-overzicht. De ene dag kiezen we voor een rode curry van wintergroenten met rijst en kip of vegakipstukjes, de dag erna voor hachee en gestoofde rode kool met appeltjes. Of roti met kip of tempeh. Haar favoriet op de vaste kaart? "Het broodje schapenkaas met chutney en pijnboompitten. Ik maak niet meer altijd alles zelf klaar, maar degenen die in de keuken staan, zijn wel door mij opgeleid. En er gaat nooit iets de deur uit dat niet mijn stempel draagt."

bijelles.nl