Nieuws Actueel

Topdrukte voor Amsterdamse ondernemers in de binnenstad

Topdrukte in de winkels, bomvolle terrassen en rijen op het Museumplein. Tweede kerstdag is allang geen rustdag meer. 'De rij was zo lang dat we het hebben opgegeven.'

Marc Kruyswijk | Foto: ANP 28 december 2016

Iamsterdam

Ooit telde Nederland vier rustige kerstdagen. Dat aantal is inmiddels gehalveerd naar twee, maar wie gisteren in de stad rondliep, zou zomaar tot de conclusie kunnen komen dat de twee feestdagen hoe langer hoe meer gereduceerd zijn tot één enkele: het is deze tweede kerstdag druk als op een normale dag, de winkels zijn gewoon open, de stad wordt overspoeld door buitenlandse bezoekers als te doen gebruikelijk. Niets wijst hier op kerst.

Museumplein

Italianen vooral, lijkt het. En Engelsen. Amerikanen en Belgen. Russen, Spanjaarden en Aziaten. Welke bevolkingsgroep is er niet eigenlijk, deze dagen in de binnenstad en even daarbuiten? Met name op het Museumplein krioelt het van de mensen. Alle nationaliteiten. Hooguit zou je kunnen zeggen dat de Nederlanders achterblijven. In de horecagelegenheden wordt gewerkt: broodjes en bier gaan 's morgens al over de toonbank.

Rijksmuseum

Bij het I amsterdamteken is bijna geen foto meer te maken, zo staan de hordes op elkaars lip. Met tientallen tegelijk proberen ze zich te laten vereeuwigen op, tussen of voor de letters, met het Rijksmuseum op de achtergrond. Sergej Lazarev bijvoorbeeld, een 35-jarige Rus, die een lang weekend Amsterdam doet samen met zijn vrouw. "De afgelopen dagen waren we in de binnenstad, vanmorgen wilden we De Nachtwacht zien, maar er stond zo'n lange rij dat we het maar hebben opgegeven."

Kermis

Dat het in Nederland nog steeds kerst is, is ook het Amerikaanse stel Tony en Livia Johnese een beetje ontgaan: in de VS bestaat kerst uit maar één dag. De zeventigers uit Florida hadden deze maandag speciaal uitgekozen om het Van Gogh Museum te bekijken. "Wij dachten: het is een doordeweekse dag, het zal dan wat rustiger zijn. Maar het is een soort kermis waarin we verzeild zijn geraakt. Dat valt een beetje tegen."

Meute

Wie zijn kerstgevoel kwijt zou willen, hoeft maar richting binnenstad te fietsen om dat te bewerkstelligen. Nog niet zo gek lang geleden waren de kerstdagen de momenten dat het in de stad rustig was. Winkels gesloten, veel van de kleinere musea openden twee dagen achter elkaar niet. Maar gisteren voelde het op en rond de Dam alsof iedereen blij was zich weer in de meute te kunnen storten.

Schuifelen

Even na het middaguur is het alweer schuifelen door een groot deel van de Kalverstraat en de Nieuwendijk. De kledingwinkels doen goede zaken en terrassen uit de wind zitten bomvol, met dank aan het fraaie weer met hoge temperaturen. Zelden zal een witte kerst zo ver weg hebben geleken.

Volle bak

Maar het zijn niet alleen de toeristenwinkels die volle bak draaien. Scheltema, de boekhandel op het Rokin, maakt zich vlak na de lunch ook op voor een volle middag: rond twee uur wordt het ongemeen druk. Directeur Harold Zwaal is speciaal naar de winkel gekomen om bij te springen. "Ja, het is tegenwoordig eigenlijk altijd druk. Eerste kerstdag is de uitzondering, maar op tweede gaat het weer los. Wij verkopen deze dag meestal als op een goede zaterdag. Prima hoor, want wij draaien een prima jaar, mede dankzij de kerstdagen."

Rustiger

Fiets uit de binnenstad weg en je voelt hoe het rustiger wordt. Koffietentjes zijn overal open, vrijwel alle supermarkten doen goede zaken, maar hoe verder van het centrum, hoe meer winkels dicht zijn gebleven. Toch nog een beetje kerst.