Nieuws Actueel

Topklas Veehouderij wil sector vernieuwen

Ruud Spoor 12 januari 2016

Topklasveehouderijwilsectorvernieuwen1065

De Helicon Topklas Veehouderij legt de lat hoog: in 2020 moet de sector financieel gezond zijn, schrijft het Eindhovens Dagblad. Maar hoe? Cor van de Ven, topondernemer in de pluimveewereld, kan zijn borst nat maken. Vandaag komen de elf studenten van de Helicon Topklas Veehouderij uit Helmond bij 'zijn' Vencomatic in Eersel op bezoek om hem het hemd van het lijf te vragen. Op hun lippen brandende vragen als 'Wat moet je doen om de top te bereiken' en, misschien belangrijker: 'Hoe blijf je daar?' De vragen worden gesteld uit lijfsbehoud, zo blijkt.De Helicon-toppers zijn vereerd dat ze gevraagd zijn om mee te denken over de toekomst van de sector. Het zijn stuk voor stuk jongens en meisjes met een agrarisch hart. De behaalde cijfers zijn niet de reden voor hun uitverkiezing. De sector vraagt om sterke persoonlijkheden die de kar willen trekken.Het idee is ambitieus: de boeren van de toekomst op de Helicon mbo's in Helmond en Den Bosch richten zich de resterende maanden van het huidige schooljaar op innovaties in de veehouderij. Doel: de sector moet in 2020 weer financieel gezond zijn. Dat kan alleen als boeren hun bedrijven klaarstomen voor een veranderende maatschappij.En er is haast bij, weten ook de topklasstudenten Eline Hoeven (24) uit Oirschot en Frank van der Heijden (19) uit Westerbeek.Als dochter en zoon van twee families in de varkensbranche weten ze hoe de vlag erbij hangt. "Het is echt verschrikkelijk wat er gebeurt. De een na de andere varkensboer moet noodgedwongen stoppen met zijn bedrijf. 't Is zund", verzucht Eline. Toch blijft haar glas halfvol.De aanstaande moeder is vastbesloten om in de voetsporen van haar vader te treden. "Dat is mijn grote voorbeeld. Hij denkt in ontwikkelingen en gaat innovatie niet uit de weg. En die zijn nodig, want ons zeugenbedrijf kan alleen bestaan door schaalvergroting. Hierdoor kunnen we efficiënt produceren. Het geld dat we besparen, moeten we gebruiken voor innovatie. Alleen dan houden we de voedselkwaliteit op peil. Daar zie ik de kansen in de toekomst."Open naar de burgerTopklasgenoot Frank ziet zijn toekomst anders en wil juist gaan voor een kleinschalig bedrijf, bedoeld voor de lokale markt. "Net als mijn vader wil ik openstaan naar de burgers toe. Laten zien hoe het bij ons gaat. Daar ligt denk ik de sleutel voor succes. Ik wil niet alleen een boterham verdienen, maar ook graag het beleg dat erop kan."Eline verwacht dat haar bedrijf en dat van Frank elkaar niet in de weg gaan zitten. "Er zijn mensen die gaan voor de iets duurdere lokale producten en er zullen ook consumenten kiezen voor goedkoop. Bovendien is er ook nog een grote afzetmarkt in het buitenland. Je moet het zelf doen, maar ik hoop wel dat de politiek nu eindelijk eens de helpende hand toesteekt. Dat wordt hoog tijd."Frans van Haperen heeft als directeur Bedrijven van de Rabobank Peel Noord zitting in de adviesgroep die de Topklas Veehouderij ondersteunt. Hij ziet grote verschillen bij de topklasstudenten."Bij een scholier uit de klas hebben ze thuis een nertsenfarm. Die heeft al richting zijn medestudenten aangegeven dat ze haast moeten maken omdat het zwaard voor de nertsenbranche al gevallen is. Ik vind dat hij de spijker op zijn kop slaat. Je moet als ondernemer tegenwoordig met je gezicht naar de samenleving staan. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Wij roepen de jongeren op om de uitdagingen niet uit de weg te gaan. Niet in de varkensbranche, maar ook niet in de melkveehouderij of bij het pluimvee."UitdagingenDe bank heeft geen glazen bol, maar weet dat een breed maatschappelijk draagvlak absoluut noodzakelijk is. "Daarom kunnen we niet zonder de jongeren. Zij hebben frisse ideeën en wijzen ook ons de weg. We hebben elkaar nodig om de sector te behouden."Cor van de Ven bewaart zijn advies voor de toppers van Helicon. "Ik wil wel kwijt dat ik de bezorgdheid van de jongeren begrijp. De boeren hebben het zwaar. De politiek, maar ook de media hebben de veehouderij in de steek gelaten."