Nieuws Actueel

Topkok in Amsterdam wil eigen sterrenrestaurant in Twente

De nog maar 27-jarige Emiel Kwekkeboom uit Losser won vorige week met zijn team van restaurant La Rive uit Amsterdam de Gouden Koksmuts. De topkok ziet zijn toekomst voor zich in Twente. "In Enschede, bijvoorbeeld, want daar is nog geen sterrenrestaurant", zegt Kwekkeboom in De Twentsche Courant Tubantia.

Rutger Borgerink | Foto: Anneloes Visser 17 januari 2017

Topkok Losser Overijssel

Emiel Kwekkeboom is de tel kwijt. Zo'n vijf grote kookprijzen heeft de uit Losser afkomstige topkok inmiddels op zijn naam staan. Vorige week pakte hij met zijn team van restaurant La Rive in Amsterdam de hoofdprijs op de Horecava. Samen met zijn collega's Marco Geurts en Jules Wiringa won 'senior sous' Kwekkeboom de Gouden Koksmuts, de kookwedstrijd die wordt gezien als officieus Nederlands Kampioenschap.

Andere prijzen

Eerder werd Kwekkeboom uitgroepen tot beste jonge kok in de Benelux en in 2012 won hij de Cas Spijkers Trofee, de prijs waarmee hij beloond werd vanwege zijn liefde, vakmanschap en gedrevenheid voor het koksvak. Maar toch, de Gouden Koksmuts win je niet zomaar. Kwekkeboom vergelijkt het met een belangrijke voetbalwedstrijd. "Je moet zorgen dat je goed op elkaar ingespeeld bent en dat je alle verschillende manieren van een gerecht bereiden onder de knie hebt."

In opleiding

De huidige senior sous begon jaren geleden bij het Amsterdamse restaurant La Rive, dat wordt gezien als een van de beste horecazaken in onze hoofdstad. Kwekkeboom begon onderaan de ladder en werkte zich binnen no-time op tot senior sous. Toch zegt hijzelf nog steeds in opleiding te zijn. "Bij La Rive leer ik nog iedere dag", aldus Kwekkeboom.

Eigen sterrenrestaurant

Die toekomst is chef-kok worden in zijn eigen sterrenrestaurant. Op eigen benen staan dus. Niet in het westen, want daar is volgens Kwekkeboom de concurrentie te groot, maar terug naar zijn geboortestreek. Binnen nu en vijf jaar wil Kwekkeboom zijn eigen sterrenrestaurant in Twente realiseren. "Twente heeft nog heel veel mooie dingen te bieden. Enschede zal bijvoorbeeld heel goed passen, want daar is nog geen sterrenrestaurant."