Nieuws Actueel

Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

De topman van Air France-KLM Ben Smith benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

ANP 7 juni 2023

ANP070623221 1

Een van de vragen werd gesteld namens milieuorganisatie FossielVrij. De vraagsteller vroeg zich af waarom er tijdens de vergadering werd gepraat over de groeiplannen van Air France-KLM, terwijl zijn vliegtuigen het klimaat vervuilen. "Doorgaan op dit pad leidt tot verlies, uiteindelijk tot het verlies van al het leven op aarde." In plaats daarvan zou de luchtvaartgroep "eindelijk moeten toegeven" dat zijn bedrijfsmodel alles behalve duurzaam is.

Maar volgens Smith is het idee om helemaal niet meer te vliegen niet aan de orde. "Dat zou negatief zijn voor al onze stakeholders, dat komt niemand ten goede", gaf hij aan. Maar er moeten zeker "stappen worden gezet" om de impact op het klimaat te verkleinen, ook al loopt Air France-KLM daarin volgens Smith al voor op andere grote luchtvaartmaatschappijen.

Meer vervangingen

Smith gaf maandag in een interview met persbureau Bloomberg aan dat Air France-KLM nog meer verouderde toestellen voor de langere afstand gaat vervangen door zuinigere vliegtuigen. Naar verwachting zullen vervangingen in 2025 of daarna gaan plaatsvinden. Smith stelde dat de wachttijden voor nieuwe widebody-jets langer zijn geworden omdat ook veel andere maatschappijen vliegtuigen bestellen om hun vloot te moderniseren.

Een ander verwijt in een van de vragen was dat Air France-KLM zich niet aan de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs houdt. Topvrouw van KLM Marjan Rintel was het daar niet mee eens, al stelt zij wel dat de luchtvaartmaatschappij nog sneller de koolstofuitstoot zou moeten verminderen. "Maar wij houden ons wel aan het Parijs Akkoord met onze reductieplannen", benadrukt Rintel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws