Nieuws Actueel

Topman Eric Rondolat over zijn passie voor licht en muziek

De Fransman Eric Rondolat draagt sinds een jaar de verantwoordelijkheid voor de 34.380 werknemers van Philips Lighting. De komende tijd moet hij laten zien dat Lighting ook zonder het aloude moederbedrijf op eigen benen kan staan, zo staat in het Brabants Dagblad.

Hanneke van den Nieuwenhof & Bart-Jan van Rooij | Foto: Jurriaan Balke 1 augustus 2017

Eric Rondolat Philips Lighting

Sneeuwwitje. Voor Philips Lighting-bestuursvoorzitter Eric Rondolat is dát het moeilijkste Nederlandse woord. ,,Die klemtonen van jullie zijn zo lastig. Maar nu weet je meteen wat ik drink", zegt Rondolat. Voor wie het niet weet: sneeuwwitje is ook bekend als Shandy, een mix van bier en 7Up. Voor de rest weet de in Marokko geboren en in Frankrijk opgegroeide Rondolat zich taaltechnisch prima te redden. Hij spreekt vloeiend Frans, Italiaans, Spaans en Engels.

Lees ook: Philips zet z'n geld op licht van de toekomst

Engels als voertaal

Nederlands is er (nog) niet van gekomen? "Ik ben gelukkig", klinkt het in Frans-Nederlands, maar hij vervolgt in het Engels: "Ik spreek geen Nederlands. Soms schaam ik me er een beetje voor, want ik woon nu vijf jaar in Nederland. Maar het punt is dat iedereen in Nederland zo goed Engels spreekt, zodat de taal hier eigenlijk niet nodig is. In mijn baan heb ik het niet nodig; Philips Lighting is een internationaal bedrijf waar Engels de voertaal is. Mijn team telt tien nationaliteiten. Dan leer je de taal niet zo gemakkelijk.

U bent slechts enkele keren per maand op het hoofdkantoor in Eindhoven. Doorgaans werkt u in Amsterdam, waar ook de andere staffunctionarissen resideren. Gaat dit hoofdkwartier van Philips straks ook naar Amsterdam?

,,De bakermat van het concern ligt hier, daarom zetelt hier ook het hoofdkantoor. Daarnaast hebben we een vertegenwoordiging in Amsterdam en die zullen we houden. Ik vind het heel natuurlijk dat je in de hoofdstad van een land aanwezig bent. Maar ik ben niet geïnteresseerd in een plan voor een verhuizing. De beslissing is genomen: we zijn en blijven hier."

U woont nu in Amstelveen, komt u hier wonen?

,,Nee, ik pak zó vaak het vliegtuig. We zijn een multinational. Mijn aanwezigheid is ook elders nodig. Mijn keuze voor het huis was puur omdat het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam zat. Als ik in Nederland ben, verdeel ik mijn tijd tussen Amsterdam en Eindhoven. Het is maar een korte afstand. Al zou voor een verhuizing spreken dat Eindhoven het beste zwembad heeft van Nederland. Als ik in Eindhoven ben, trek ik daar baantjes."

Passie voor muziek

Het is een opstapje naar zijn vrijetijdsbestedingen. Hoewel Rondolat zich niet zomaar in de kaart laat kijken, raakt het onderwerp muziek een gevoelige snaar. Naast licht is er blijkbaar nóg een grote passie in zijn leven.

De namen van zijn gitaarhelden rollen er als vanzelf uit: Steve Vai, Joe Satriani en Steve Morse, om maar een paar grootheden te noemen. Hij volgt ze op de voet en pikt als het even kan een concertje mee. Zelf speelt Rondolat op zijn elektro-akoestische gitaar vooral folkrock. Naar eigen zeggen speelt hij niet de sterren van de hemel, maar probeert hij wel altijd een keer of drie in de week te spelen. "Als ik meer dan twee dagen weg ben, gaat mijn gitaar mee."

Wereldburger

Rondolat is een typische wereldburger, met de Franse en Italiaanse nationaliteit van zijn ouders en zijn wieg in het Marokkaanse Rabat. Hij woonde er twaalf jaar, naar eigen zeggen het langst dat hij ooit op één plek heeft gewoond. "Ik spreek nog steeds een beetje Arabisch, een van de dialecten. Echt Arabisch is erg gecompliceerd. Maar ik ben opgevoed in de Franse taal. Bijna iedereen in dat deel van Marokko spreekt Frans."

Twaalf steden in zeven landen

Hoewel Philips pas zijn tweede werkgever is, woonde Rondolat in twaalf steden in zeven landen. Hij studeerde in het Franse Grenoble. Voor zijn eerste baan vertrok hij naar Australië. Daarna deed hij Azië en Latijns-Amerika aan, om terug te keren naar Europa. "Die diversiteit laat je het grotere plaatje van de wereld beter begrijpen, omdat het onderdeel is van je dagelijks leven", is zijn overtuiging. "Dat zie je ook bij Philips Lighting. Het bedrijf is zo ingericht dat we overal in de wereld aanwezig zijn. Zo profiteer je optimaal van lokaal talent en begrijp je lokale behoeften."

Hoe belangrijk is Eindhoven dan nog voor het onderzoek en de ontwikkeling, de R&D van Philips Lighting?

"Een grote R en een grote D, als het om Eindhoven en Philips Lighting gaat. Op jaarbasis spenderen we bijna vijf procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling: dat is de sleutel tot onze strategie. We hebben onderzoeks- en ontwikkelingscentra in Europa, Azië en de Verenigde Staten. In Europa is Eindhoven hét research and development-centrum. Met een belangrijke gevoelswaarde, want hier komen innovaties uit het verleden en uitvindingen voor de toekomst vandaan."

Philips verkoopt nog traditionele verlichting, maar ook steeds meer led-verlichting. Wat wordt de volgende fase?

"De laatste jaren hebben we gewerkt aan een omslag van conventionele verlichting naar led-verlichting. Dat is goed gelukt. Een paar jaar geleden verkochten we alleen nog conventionele verlichting, nu bedragen de op led gebaseerde verkopen ongeveer vier miljard euro. Iedereen weet dat het energiebesparing oplevert. Nu gaan we naar de volgende fase en moeten we gebruikers uitleggen dat verlichting aangesloten kan worden op een netwerk. Zodat je het op afstand kunt bedienen, via je telefoon bijvoorbeeld. Daarvoor moeten we nog veel voorlichting geven."

Verlichting op een netwerk

"De laatste jaren hebben we gewerkt aan een omslag van conventionele verlichting naar led-verlichting. Dat is goed gelukt. Een paar jaar geleden verkochten we alleen nog conventionele verlichting, nu bedragen de op led gebaseerde verkopen ongeveer vier miljard euro. Iedereen weet dat het energiebesparing oplevert. Nu gaan we naar de volgende fase en moeten we gebruikers uitleggen dat verlichting aangesloten kan worden op een netwerk. Zodat je het op afstand kunt bedienen, via je telefoon bijvoorbeeld. Daarvoor moeten we nog veel voorlichting geven."

Als derde noemt Rondolat het 'indoor lighting'-systeem. Daarmee kun je in de winkel op je app aangeven wat je zoekt en word je met hulp van lichtsignalen naar dat product geleid. In de Eindhovense MediaMarkt wordt er al mee gewerkt. En als vierde de Philips Hue: automatische verlichting die je op afstand in kleur en intensiteit kunt variëren naar gelang de sfeer.

Grenzeloos ambitieus, lijkt u. Heeft u er ooit van gedroomd baas te worden van zo'n groot internationaal bedrijf?

,,Dat ik nu directeur van Philips Lighting ben, is juist omdat ik daar niet over droomde. Ik ben ervan overtuigd dat de dingen die je dagelijks doet, bepalen waar je naartoe gaat. Er was ook geen sprake van een vooropgezet plan. Toen ik hier begon, stond de splitsing nog niet op de agenda."

Inmiddels rust er een zware verantwoordelijkheid op uw schouders. 125 jaar Philips en het begon met licht. Houdt het bedrijf het nog zo'n periode vol?

"We hebben het hier vaak over met het team. Dat het bedrijf op eigen benen kwam te staan, betekende voor ons niet zo'n grote verandering. De strategie blijft dezelfde. Als mensen zeggen dat we moeten presteren nu we onder Philips weg zijn, klopt dat niet. Dat moesten we in het verleden ook. Zelfstandig zijn levert wel andere verplichtingen op jegens aandeelhouders, werknemers en de gemeenschap, omdat we nu een zelfstandige economische en sociale rol spelen. Maar dat is prima. Dat kunnen we als leider in de lichtmarkt aan."

Eric Rondolat

Eric Rondolat is op 30 april 1966 geboren in het Marokkaanse Rabat; zijn ouders komen uit Frankrijk en Italië. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Amstelveen. Sinds 2001 reist hij voor zijn Franse werkgever de wereld over. Hij heeft de leiding over de Chinese vestiging van dat bedrijf als Philips hem in 2012 vraagt baas te worden van de lichtdivisie.

Philips Lighting werd vorig jaar afgesplitst van het grote Philips. Anderhalf jaar nog mag Philips Lighting zich zo noemen; dan moet er een andere naam op de gevel van het Eindhovense bedrijf, zo is afgesproken. De lampen blijven voorlopig wel onder de vertrouwde naam in de winkels liggen.

Die diversiteit laat je het grotere plaatje beter begrijpen

Eric Rondolat