Nieuws Actueel
Frites bakken is topsport in Bergen op Zoom
Aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer steekt 120 miljoen euro in uitbreiding en modernisering van productiebedrijf in Bergen op Zoom. Dat meldt BN De Stem.

Bijna 1.200 sollicitanten. Voor welgeteld 68 banen. Een fabriek waar straks per jaar 500.000 ton aardappelen uit Zuid-West-Nederland worden verwerkt. Goed voor 154.000 volle vrachtwagens. Aardappelen die als diepvriesfrites en andere diepgevroren aardappelspecialiteiten weer het bedrijf verlaten. Een fabriek waar per uur 180.000 liter leidingwater wordt gebruikt. En waar aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer 120 miljoen insteekt.
Geld voor een forse uitbreiding van het bedrijf op industrieterrein Theodorushaven in Bergen op Zoom, want er komt een tweede productielijn bij. Waar aardappelen worden gewassen, geschild, gesneden tot frites of speciality, voorgebakken, diepgevroren en verpakt. Maar ook behelst het project een grondige modernisering van de productielijn die er al was.
TopsportOp dit moment zijn zo'n 400 mensen dagelijks aan de slag om ervoor te zorgen dat het project op tijd klaar is. Na de zomer moet 'Bergen op Zoom' op volle kracht draaien. "We doen hier aan topsport", vindt Bert Jan Maris, plantmanager.
De bedrijvigheid in en om het bedrijf is enorm. Maris laat een tekening zien. In groen wat allemaal nieuw is. Het is meer dan de helft van het huidige bedrijf. Van vijf groeit het bedrijf naar zes hectare. Want LW/M kocht grond bij van de gemeente Bergen op Zoom om te kunnen uitbreiden. "Maar terwijl we bezig zijn met bouwen en verbouwen gaat de productie gewoon door. Wereldwijd is er een enorme vraag naar diepvriesfrites. Onze productie stilleggen is geen optie. Vergelijk het maar de verbouwing van de keuken bij je thuis waar je toch nog moet koken."
BijscholenAlleen deze week ligt de fabriek wel stil. Wat rond deze tijd anders een onderhoudsstop is, is nu om de huidige productielijn te moderniseren en uit te breiden. "Vrijdag draaien we proef, maandag produceren we weer." Zo strak is het schema ook van dit deel van het project.
Terwijl er volop wordt gewerkt, wordt het bestaande personeel bijgeschoold. Nieuwe werknemers komen in kleine aantallen binnen. Zij worden ook klaargestoomd om straks in de modernste fabriek van Lamb Weston/Meijer te werken. Oude en nieuwe medewerkers komen straks samen in de ploegen terecht. "We hebben leslokalen ingericht aan de overkant van ons bedrijf", aldus Maris. Dat scholen en bijscholen is essentieel, benadrukt de plantmanager. Opdat het personeel zo goed mogelijk op alle vernieuwingen en veranderingen kan inspelen.
Mooie mixMet de tweede productielijn en de modernisering van de bestaande groeit het aantal werknemers van het Bergse bedrijf naar ruim 200. De meeste nieuwe werknemers hebben inmiddels al een contract, al zijn ze nog niet allemaal aan de slag. "We zoeken nog hbo'ers elektrotechniek, daar is lastiger aan te komen", aldus Maris. De nieuwe personeelsleden zijn een mooie mix, vindt de plantmanager: oud en jong, man en vrouw. "We hebben schoolverlaters aangenomen maar ook 50-plussers." Veelal operators die minimaal het vakdiploma Vapro-A op zak moeten hebben om bij LW/M aan de slag te kunnen.
Krap schemaDat er veel gaande is in en om de fabriek aan de Vierlinghweg in Bergen op Zoom maakt een rondleiding duidelijk. Overal zijn zogeheten contractors aan de slag. Ze bouwen de nieuwe hallen, zoals voor de ontvangsthal van de aardappelen, voor de nieuwe productielijn die er bij komt, leggen een nieuw parkeerterrein aan, monteren een sprinklerinstallatie door het bedrijf, bouwen een tank voor bluswater, slopen delen van het oude complex en ze overleggen elke dag over wat goed en niet goed gaat. Want de werkzaamheden moeten vanwege het krappe schema allemaal goed op elkaar worden afgestemd en veilig worden uitgevoerd. Een projectorganisatie vanuit Lamb Weston/Meijer begeleidt het bouwproces. "Je kunt nergens meer normaal lopen, zowat elke dag veranderen de looproutes", zegt Maris om te schilderen hoe intensief er wordt gewerkt. Soms moet de straat tijdelijk worden afgezet en regelt het bedrijf verkeersregelaars om het verkeer in goede banen te leiden. Bij de modernisering en uitbreiding zoekt LW/M naar zo 'groen' mogelijke toepassingen in de bouw en het productieproces en naar milieuverbeteringen op gebied van waterbesparing en stroom. "Kijk overal zit nu led-verlichting."