Nieuws Actueel

Brabantse tosti's in de supermarkt: deze twee ondernemers kregen het voor elkaar

Het was een lange weg, van idee tot schap, maar sinds gisteren liggen de 'culinaire tosti's' van Roland van Balen en Peter Derks bij de grootste supermarkt van Nederland, schrijft het Brabants Dagblad. Bedacht in een kantoortje langs de Bossche Zuid-Willemsvaart. "Ik heb afgelopen jaar wel honderden tosti's geproefd."

BART GOTINK | FOTO DE SPIJSBEREIDERS 22 februari 2018

Peter Roland De Spijsbereiders Tosti

Bosschenaren Roland van Balen en Peter Derks waren wel weer op zoek naar iets nieuws voor hun foodstart-up De Spijsbereiders, na de tweede, wederom uitverkochte editie van pop-uprestaurant Anderhalf op de Tramkade.

Hype

Want stilzitten zit niet echt in de genen van dit duo. Derks: "En we zagen de tostihype opkomen: overal schieten tostizaken uit de grond." Ook in Den Bosch openden er afgelopen jaar twee. "Maar waarom was er geen goede tosti te krijgen in de supermarkt?" En dus gingen ze aan de slag in hun kantoortje aan de Zuid-Willemsvaart.

Lees ook: Tosti blijkt opeens cashcow van de horeca

Product

"Toen we in onze ogen een goed product hadden, hebben we brutaal de Albert Heijn opgebeld en zijn we er met een tosti-ijzer naartoe gegaan." Aan een product pitch - de supermarktketen zet die regelmatig op touw - deden ze niet, bewust. "Wij hadden al een kant-en-klaarproduct en een afspraak met een bakker die het op grote schaal kon gaan maken. Die pitchdagen zijn meer voor mensen met een goed idee; wij waren al klaar voor de markt."

Veranderingen

Het enthousiasme bij de super was er, maar ze moesten nog wel 'heel wat wijzigen', vertelt Derks. "Ik heb afgelopen jaar wel honderden tosti's geproefd, schat ik zo in." De supermarkt vroeg onder meer of ze de smaken wat minder extreem wilden maken. "Dat vergroot de slagingskans bij een groot publiek." En de verpakking moest anders. "Wij hadden enkel plastic verpakkingen, maar daarin kunnen bevroren producten doormidden breken. Daarom zit er nu ook een kartonnetje om de tosti."

Vier smaken

En zo belandden hun tosti's - in drie smaken: vier kazen, pepperoni & mozzarella, tonijn & cheddar - dus in het vriesvak van AH. Hoeveel het er in totaal zijn, willen ze niet zeggen. Derks: "Komend jaar ligt de tosti alleen bij Albert Heijn. Daar moeten we wel bepaalde targets halen, anders wordt hij weer uit de roulatie gehaald."

Eén tosti kost 2,35 euro. Elke smaak heeft ander brood, met daarop een laagje saus op tomatenbasis, aldus Derks. De lekkerste? "Dat is appels met peren vergelijken. Maar ik denk dat ik toch ga voor de vier kazen. Die is het meest sprekend."