Nieuws Actueel

Tot 's avonds laat winkelen in 'expat-stad' brug te ver

"Ik ben er groot voorstander van dat winkels in de binnenstad tot een uur of tien 's avonds open blijven", zei Rob van Gijzel zondag in een videoboodschap aan bezoekers van de uitreiking van de E52's expat-awards, bericht het ED.

VANDA VAN DER KOOI 14 juni 2016

Eindhoven bijenkorf binnenstad winkelen

Het is een stokpaardje van de burgemeester, die Eindhoven aantrekkelijker wil maken voor internationale kenniswerkers. Die komen vaak uit miljoenensteden waar shoppen in de avonduren vanzelfsprekend is, maar stoten in Eindhoven hun neus: hier sluiten de meeste winkels in het centrum om 18.00 uur de deuren, en op zaterdag en zondag al om 17.00 uur.

Eindhoven 365"Drie jaar geleden vroeg Van Gijzel mij al of de winkels niet tot tien uur open kunnen blijven", zegt voorzitter Bart Meijer van de Stichting detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven.Hij heeft alle waardering voor de manier waarop Van Gijzel en de stichting Eindhoven 365 de stad 'op de kaart' hebben gezet, en erkent het belang van expats. Maar Eindhovense winkels die tot tien uur 's avonds open blijven? Dat is een brug te ver, zegt Meijer. "Het mag gewoon, tot 22.00 uur open zijn. Iedere ondernemer zou dat doen, als mensen 's avonds de deur plat zouden lopen, als er geld te verdienen was."

Maar de groep expats is relatief klein. "De meeste consumenten zijn 's avonds winkelen - los van de koopavond op vrijdag - niet gewend, ze gaan naar huis om te eten. Bij ons Fashionweekend in september waren de winkels wél extra laat open. Toen gingen klanten zich verontschuldigen, als ze om zes uur nog in de winkel waren."

VoortouwGewoontes kunnen veranderen. Meijer: "De koopzondag is hier nu voor 99 procent ingeburgerd, dat is nu standaard voor winkeliers en klanten. Dat was al een hele hobbel om te nemen. Winkeliers zo ver krijgen om 's avonds later dicht te gaan zou een volgende uitdaging kunnen zijn. De Bijenkorf, met veel internationale klanten, neemt al het voortouw." Meijer denkt dat zo'n proces verder kan gaan, maar dan eerder richting een kleine verruiming van de eindtijd. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht sluiten de meeste winkels nu om 18.00 of 19.00 uur.