Nieuws Actueel
Zo weten deze transportbedrijven handig om te gaan met de Brexit
Als de vrachtwagens van je transportbedrijf elke dag op en neer rijden naar Groot-Brittannië, dan moet de Brexit als een enorme schok zijn gekomen. Toch wordt bij DailyFresh Logistics in Hoek van Holland vooral gekeken naar de kansen die het vertrek van de Britten biedt. Dat schrijft het AD.

DailyFresh, een logistiek dienstverlener, ontstond twintig jaar geleden als samenwerkingsverband tussen de transportbedrijven Post-Kogeko en Visbeen. ,,Dat waren concurrenten", zegt Pim Leenheer van DailyFresh. ,,Maar door samen te werken kon efficiënter gewerkt worden. Dan rijden bijvoorbeeld niet twee halflege vrachtwagens naar dezelfde markt."
Het is op gezette tijden dan ook een enorme drukte in de loods in Hoek van Holland. ,,Vanochtend stonden hier veertig vrachtwagens voor de deur om te laden met als bestemming het Verenigd Koninkrijk. Onder een enorme tijdsdruk worden de pallets met dezelfde bestemming bij elkaar in een vrachtwagen gezet. In totaal gaan er elke dag vanuit DailyFresh zo'n honderd trailers met groente en fruit op weg."
Verdwijnt die bedrijvigheid, als de brexit eenmaal een feit is? Nee, maar praktische problemen liggen mogelijk wel in het vooruitzicht. Vooral als het gaat om de goedkeuring van de douane om een lading in te mogen voeren. En daar wil het bedrijf handig op inspringen.
Lees ook: Zo ziet het overgangsakkoord voor ondernemers eruit
,,Er zijn mogelijk transporteurs die ervoor kiezen niet meer naar Engeland te vervoeren en die zich, bijvoorbeeld, op Duitsland gaan richten", legt directeur Marcus Post, van Post-Kogeko uit. ,,Wij kunnen onze klanten dan helpen door de douaneafhandeling, die de Brexit met zich meebrengt, te regelen." Een tuinder moet zo goed mogelijk kunnen kweken en wij moeten zorgen dat de spullen goed en op tijd in Engeland aankomen." Daarbij ziet het Westlandse bedrijf ook kansen om containers die vanaf oceaanreuzen worden gelost in de Rotterdamse haven door te voeren naar Engeland.
Files
De transporteurs balen van de onzekerheid die er nu nog heerst over de manier waarop de Britten uit de EU stappen. Harde of zachte brexit? Dat is de vraag. ,,We houden rekening met het zwartste scenario, dan ben je overal op voorbereid", vertelt Michel van der Burg van transportbedrijf Visbeen. ,,Klanten blijven ons vragen wat wij denken dat het precies gaat worden. Moeten we documenten gaan maken, hoe gaat het keuren van de producten straks? Dat keuren kan eigenlijk niet. De vrachtwagens die op een veerboot staan, hebben nu te maken met een douanetijd van gemiddeld twee minuten. Als dat langer wordt, ontstaan enorme files." Zo is door de haven in Dover becijferd dat nog eens twee minuten controletijd, tot een file van 27 kilometer leidt.
Douaniers
Volgens Van der Burg wordt in Groot-Brittannië nog gezocht naar 5.000 douaniers om al het verwachte extra werk op te vangen. ,,De politiek is er in Engeland wel mee bezig, maar veel bedrijven denken: 'die Nederlanders regelen het wel, zo is het altijd gegaan'. Alleen kunnen wij dit deze keer niet voor ze regelen." Post vult aan: ,,Het keuren van de producten kan extra tijd gaan kosten, die we nu niet hebben. De bestellingen van verse producten komen vaak tot het laatste moment binnen."
Daarom zou het kunnen dat de uiterste besteltijd naar voren wordt gehaald. ,,Als de bestelling eerder binnen is, kunnen de auto's eerder naar de ferry voor de controles." Daarnaast wordt gehoopt dat de benodigde papierwinkel nog niet op orde hoeft te zijn als een vrachtwagen in Nederland de veerboot oprijdt, maar pas als deze in Engeland aankomt. Dat geeft de transporteurs een aantal uren extra om alle formaliteiten digitaal af te handelen. Want hoe 'hard' de Brexit ook zal zijn, de bestellingen zullen blijven komen. ,,De handel moet er toch naartoe."
Komende week houdt Dailyfresh een informatiebijeenkomst in World Horti Center. Ook branche-organisatie Transport en Logistiek Nederland is erbij betrokken. ,,Die lobbyt veel in Brussel, want de transportbranche is een van de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de Brexit.
Dat regelen de Nederlanders wel, denken sommige Engelse bedrijven