Nieuws Actueel

TRIP, voor al uw toeristische vragen

De meest gestelde vraag aan de balie bij het TRIP: "Wat is hier te doen?" En nee, ze verkopen geen VVV-bonnen. Het Brabants Dagblad ging erlangs.

Annemiek Steenbekkers | Foto: Cor de Kock 7 maart 2016

TRIP Toerist

"Ik zie dat we een nieuwe waterkoker hebben", ontdekt Toke van der Bilt. "Ja, die andere was kapot", weet Edmee van Sonsbeek, mede-bestuurslid van het TRIP (Toeristisch Recreatief Informatie Punt) dat onder in het oude stadhuis op de Markt in Zaltbommel huist. Het is één dag voordat de deuren na de winterstop weer opengaan en dames hebben er zichtbaar zin in. Twinkelende oogjes, een big smile en een waterval aan woorden. "Het is een hobby hè. Een ander doet aan handwerken of iets anders. Wij vinden het hartstikke leuk om mensen wegwijs te maken in de Bommelerwaard."

Puntjes op de iZo in de laatste dagen voor de start van het toeristische seizoen is het een kwestie van de puntjes op de i zetten. "Eigenlijk is er het hele jaar door wel wat te doen. Er blijven folders binnenkomen, mailtjes ook en we worden regelmatig uitgenodigd voor bijeenkomsten van bedrijven en instanties die aangesloten zijn bij de Stichting Platform Promotie Bommelerwaard", aldus Van der Bilt. "In januari beginnen de voorbereidingen voor de voorjaarsmarkt. Die is 26 maart, net voor Pasen."

Vanuit datzelfde platform PPB werd het TRIP op 7-7-'07 in het leven geroepen. Dat was enige tijd nadat de VVV Zaltbommel in het tegenovergelegen gebouw De Waag definitief de deuren sloot. In het PPB zijn inmiddels 52 ondernemers en instanties verenigd die actief zijn op het gebied van recreatie en toerisme. Zoals Golfclub De Dorpswaard ('Wat weinig mensen weten is dat je daar zo een kop koffie kunt drinken. En je zit er nog mooi ook in dat clubhuis'), Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden en de Speeltuin Nederhemert. Voor tachtig euro per jaar kunnen ze lid worden en zijn daarmee automatisch donateur van het TRIP. "We hebben een eigen bestuur en alles gaat op vrijwillige basis", aldus Van Sonsbeek. "We hebben nu ruim dertig vrijwilligers."

Die bemannen per toerbeurt de balie in de kelderruimte, die niet zonder bukken te bereiken is. Zo'n zesduizend bezoekers - fysiek en online - bedient het TRIP jaarlijks. "Het aantal dat hier langskomt is al een tijdje stabiel, maar het internetbezoek stijgt. Vooral ouderen vinden het toch fijn om een boekje in handen te hebben, de jeugd maakt gebruik van apps. Maar we zien niet alleen toeristen. Ook zakelijke gasten en mensen die een familiedag organiseren. Ze komen uit het hele land, maar ook uit België en Duitsland."

BrunaVia de verkoop van routes zoals een speurtocht voor kleuters, ansichtkaarten, zelfgemaakte boekenleggers, maar ook cultuurarrangementen wordt gepoogd een zakcentje bij te verdienen. "We komen er al met al goed mee uit. Winst hoeven we niet te maken." Alleen VVV-bonnen, die verkoopt het TRIP niet. "Dat is de één na meest gestelde vraag. Die mensen sturen we naar de Bruna."