Nieuws Actueel

Trots op de wijnen van het 'Frankrijk achter de duinen'

Plop! Na drie jaar hard werken, konden deze week de eerste flessen Haagse Heerlijkheid worden ontkurkt, schrijft het AD. In de stadswijngaard bij station Moerwijk nam burgemeester Van Aartsen als eerste een slok van de Haagse wijn. Trots: 'Frankrijk siddert vandaag.'

MALOU SEIJDEL 18 april 2016

Vermeulen

Er zijn slechtere omstandigheden om een wijntje te proeven, moeten de tientallen Hagenaars gedacht hebben die donderdagmiddag afkwamen op de lancering van Haagse Heerlijkheid in de stadswijngaard in het Laakkwartier. Een zonnetje, wijnkistjes met daarop flessen rode en witte wijn, toastjes met kaas... En dat ook nog eens tussen de wijnranken. ,,Het is hier net Frankrijk, toch?" zegt Tycho Vermeulen lachend, terwijl hij nipt van zijn rode wijn. ,,Frankrijk achter de duinen."

De initiatiefnemer van de Haagse stadswijngaard aan het Hildebrandplein is meer dan tevreden met de opbrengt van de eerste oogst. Zo'n 200 liter wijn - wit en rood - presenteert hij vandaag aan buurtbewoners, wijnliefhebbers, de vrijwilligers die hebben meegeholpen en aan de burgemeester. Vermeulen: ,,Na drie jaar overleggen, schoffelen, plukken en persen, hebben we nu eindelijk het resultaat in handen. Heel fijn om dit aan iedereen te kunnen laten zien én proeven."

Vragen

In 2013 kwam Vermeulen met het plan om op een toen nog braakliggend terrein vlak naast station Moerwijk een wijngaard te beginnen. Dat leverde hem in eerste instantie nogal wat vragen op, want kon dat wel: een wijngaard tussen de voorbijrazende auto's en treinen die af en aan rijden op het spoor een paar meter verderop? Volgens Vermeulen, in het dagelijks leven verbonden aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, was het geen enkel probleem.

Via een crowdfundingactie kwam het geld voor het project bijeen en al snel stroomden de aanmeldingen binnen van particulieren die graag wat wijnranken onder hun hoede wilden nemen. In 2014 konden de eerste wijnranken de grond in. ,,Met z'n allen hebben we vervolgens hard gewerkt aan het plukken, persen en verwerken van de druiven en nu mogen we de drankjes dan eindelijk laten proeven. Heel spannend wat anderen er van gaan vinden, maar het trotse gevoel dat ik heb, gaat sowieso niet verdwijnen" glundert Vermeulen. Lachend: ,,We hebben hier laten zien dat je met kneuzen en persen iets heel moois kunt bereiken."

De rode Haagse Heerlijkheid heeft volgens de kenners een 'gamay-achtige' frisse smaak, de witte wijn is 'het zusje van de Duitse riesling'. Hoewel her en der wat proevers opmerken dat de witte wijn 'enigszins zurig' smaakt, is burgemeester Jozias van Aartsen juist zeer te spreken over dat drankje. ,,Vol verwachting heb ik uitgekeken naar dit 'groen-gele' vocht," zegt hij. ,,Het is heerlijk, deze mooie zilte wijn gaat een grote toekomst tegemoet. Frankrijk siddert vandaag!"

Flesjes

Het grootste deel van de eerste opbrengst gaat naar de dertig deelnemers van de crowdfundingactie. Vermeulen: ,,Ze nemen allemaal zes flesjes mee naar huis, bovendien zal ik de wijnen de komende tijd schenken tijdens de rondleidingen. De komende jaren zal de oogst steeds meer opleveren, omdat de planten groeien. Over een paar jaar verwacht ik een opbrengst van zo'n 500 liter." Volgend jaar wil Vermeulen de Haagse Heerlijkheid ook gaan leveren aan restaurants en slijterijen.

Matthias Bilawa is een van de particulieren die hebben meegeholpen aan de totstandkoming van Haagse Heerlijkheid. ,,Toen ik Tycho een paar jaar geleden ontmoette en hij mij vertelde over zijn plan, ging mijn hart direct sneller kloppen," vertelt hij. ,,Als wijnliefhebber heb ik meteen toegezegd dat ik mee wilde helpen aan de teelt. Ik vond de wijnlessen van Tycho heel leerzaam, bovendien heb ik leuke mensen ontmoet. Behalve bezig zijn met een mooie wijn - die de komende jaren alleen nog maar beter wordt - heb ik in de afgelopen twee jaar leuke contacten opgedaan tijdens het werken in de wijngaard. We zijn een hecht clubje geworden."

Coöperatie

Bilawa is met zes andere wijngaard-investeerders bezig een coöperatie op te richten. ,,De gemeente heeft Tycho toegezegd dat hij deze plek vijf jaar als stadswijngaard mag gebruiken, maar we willen hier liever voor langere tijd blijven," legt Bilawa uit. ,,Met de coöperatie willen we het voor elkaar krijgen de wijngaard minimaal vijftien jaar te mogen behouden."

Voor het komende jaar zijn alle druivenranken in de Haagse stadswijngaard al verhuurd. Hagenaars die in 2017 mee wil helpen met de druiventeelt, kunnen zich nog wel inschrijven via de website.