Nieuws Actueel

Tuchtcommissie Banken legt weer zware straf op

Een oud-bankmedewerker mag twee jaar niet in de bankensector werken omdat hij 45.000 euro van een klant overmaakte naar zijn eigen rekening. Dat heeft de Tuchtcommissie Banken bepaald die hiermee voor de tweede keer in korte tijd een forse tuchtmaatregel oplegt. Eind vorig jaar kreeg iemand nog een beroepsverbod van drie jaar opgelegd, de zwaarste mogelijke tuchtmaatregel in het bestaan van de commissie.

ANP 17 januari 2023

ANP170123066 1

De man waar het in de nieuwe uitspraak om gaat verklaarde dat hij leed aan een gokverslaving. Hij heeft ook een betalingsregeling getroffen om de 45.000 euro terug te betalen aan de gedupeerde klant. De man die eind vorig jaar het beroepsverbod van drie jaar kreeg had bijna twee ton van de rekening gehaald van erfgenamen van een overleden klant.

De Tuchtcommissie Banken legt nu ook nog een beroepsverbod van acht maanden op aan een andere bankmedewerker. Hij stuurde vertrouwelijke informatie naar zijn eigen mailadres en dat van zijn zoon, en schond daarmee de bankierseed. Verder is er nog een voorwaardelijk beroepsverbod van drie maanden opgelegd aan een medewerker die zich schuldig maakte aan zogeheten rekeninggluren door rekeningen van bekenden te bekijken.

De bankierseed is sinds 2015 verplicht voor iedereen die bij een bank werkt. Wie deze aflegt dient zich te houden aan bepaalde gedragsregels. De eed was destijds in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws