Nieuws Actueel

Tuinmeubilair Koninklijk Huis komt van Gardeluxe uit Weerselo

Bescheiden als ze is, zal Inge Rikmanspoel nooit te koop lopen met het klantenbestand dat tuinmeubelzaak Gardeluxe heeft opgebouwd. De zaak richt zich al bijna drie decennia lang op het hogere segment en heeft inmiddels zelfs het tuinmeubilair op landgoederen van het Koninklijk Huis mogen verzorgen.

Jochem Vreeman 10 juni 2016

Inge Rikmanspoel Gardeluxe Tuinmeubelen Weerselo Emiel Muijderman

Nee, wie bij Gardeluxe dezelfde tuinmeubelen verwacht aan te treffen als bij de bekendere bouwmarkten, komt bedrogen uit. Elke tuinbank (gemiddelde prijs: 1.100 euro), -stoel of -tafel is uniek en wordt op bestelling gemaakt. De zaak straalt pure vakmanschap uit en dat werpt zijn vruchten af.

Bescheiden TukkersDe formule van Gardeluxe is zo succesvol gebleken dat het klantenbestand ‘grote namen’ kent, al zal Rikmanspoel daar nooit mee te koop lopen. “Ook wij zijn bescheiden Tukkers en schreeuwen dit niet van de daken, maar ons tuinmeubilair vind je onder andere op landgoederen van het Koninklijk Huis en in 't Gooi. Ja en natuurlijk ook gewoon in Twente."

ModellentuinEen kille showroom heeft Gardeluxe niet. Pal naast het kantoor in Weerselo bevindt zich een idyllische modellentuin waar het park- en tuinmeubilair overal te zien is. ,,We willen onze klant het gevoel geven door de eigen achtertuin te lopen", vertelt Rikmanspoel. ,,Ze worden op een 'Twentse' manier ontvangen, dan bedoel ik met koffie en krentenwegge. Daarna begeleiden we iedereen persoonlijk. In de tuin zien ze met eigen ogen het karakter van de producten die wij maken. Veel van onze tuinmeubelen zijn negentiende-eeuwse replica's, maar dan in een modern jasje.''

Negentiende eeuwGardeluxe heeft eigen vakmensen, die alles zelf ontwerpen en ook produceren. Zij halen hun inspiratie uit de negentiende eeuw. Rikmanspoel: ,,Denk aan het meubilair van de Titanic of parkbanken uit Nottingham en Kopenhagen. Het gietijzer uit de negentiende eeuw passen we nog steeds toe, maar we kiezen ook vaak voor lichtmetaal gietaluminium in combinatie met het beste hardhout of aluminium.'' Waar veel grote zaken de productie uitbesteden, maakt Gardeluxe alles zelf en wel in Weerselo. "We hebben geen banken op voorraad, hooguit enkele onderdelen. En we werken op basis van bestellingen. Daarbij zien we ook nog steeds dat klanten bijvoorbeeld hun familiewapen in een bankje willen aanbrengen. Dat kan uiteraard bij ons."ParkbankGardeluxe bedient zeker niet alleen kasteelheren en leden van het Koninlijk Huis, maar het bedrijf maakt ook tuinmeubelen voor in de openbare ruimte. Het bedrijf haalde recent een mooie opdracht van de Regio Twente binnen. ,,We gaan voor de Twentse gemeenten de Luna-parkbank produceren", vertelt Rikmanspoel. "In de hele regio komen negentig exemplaren bij fiets- en wandelpaden. De opdracht was duidelijk: een mooie, maar duurzame en onderhoudsarme bank. Weerbestendigheid is cruciaal, ook voor consumenten is dat belangrijk. Maar ook bij deze opdracht blijven we dichtbij onze identiteit. Het worden parkbanken met een knipoog naar het verleden.”

Foto: Emiel Muijderman