Nieuws Actueel

Ondernemer Gokhan werkt zich slag in rondte om landgenoten te helpen aan warme kleren

De tassen met kleren en andere hulpgoederen voor Turkije zijn niet aan te slepen bij Opmaat Veranda in Helmond; mensen komen er massaal spullen brengen. Ondernemer Gokhan Denizoglu aarzelde maandagmorgen geen moment toen hij het nieuws over de verwoestende aardbeving in zijn vaderland hoorde. ,,Heel heftig. Ik besefte meteen dat ik moest helpen.”

Harry Weerts (AD) 9 februari 2023

Turkije syrie aardbeving helmond Opmaat Veranda hulp

Inzamelen en sorteren van kleding bij Opmaat Veranda. Foto: René Manders/DCI Media

De verkoper van veranda’s legde maandag direct zijn werk stil. Een oproep van Denizoglu op Facebook bracht vervolgens heel wat hulp op de been. Van mensen uit Helmond en ver daarbuiten die spullen komen brengen. En ook van vrijwilligers die helpen bij het sorteren en in grote vrachtdozen verpakken van de goederen.

Denizoglu is een dankbaar man. ,,De behulpzaamheid is hartverwarmend”, zegt hij ontroerd. De ramp treft Denizoglu ook persoonlijk. Een nicht van zijn vrouw ligt nog onder het puin. ,,De onzekerheid knaagt aan je", zegt hij tegen het AD. ,,Het is bidden om goed nieuws. Maar hulp is onderweg. Daar klampen we ons aan vast.”

"Een meisje van 12 kwam met speelgoed en tekeningen. Mooi toch?"

Tijd voor bezinning is er nauwelijks. De toevoer van goederen is enorm. Personeel van Spoormakers Notarissen arriveert intussen met auto’s vol oude kleren en schoenen. ,,Een van onze werknemers is Turks”, legt Lisette Spoormakers uit. ,,We leven enorm mee.” Tot opluchting van de gulle gevers van het notariskantoor doorstaan wat winterjassen en kindersneakers de proef van geschiktheid.

Ook plaatselijke moskee betrokken bij hulp aan Turkije

Want lang niet alles is geschikt om naar Turkije gestuurd te worden. ,,Soms komen mensen met totaal versleten kleren”, zegt Denizoglu’s broer Ugurlu. Hij is dankbaar voor alle vrijgevigheid. ,,Maar de mensen daar moeten er wel wat mee kunnen.”

Elders in Helmond zamelt ook sportschoolhouder Aziz Mansouri (van Marokkaanse origine) hulpgoederen in. ,,Twintig vuilniszakken met kleren in goede staat en drie dozen pampers”, vat hij de buit samen. Die brengt hij later deze week naar Opmaat Veranda. Het lot van de Turken laat ook de Marokkaanse gemeenschap niet onberoerd. ,,Ook de moskee is heel betrokken. Het menselijk leed is enorm.”

Lees ook: ING helpt personeel Turks dochterbedrijf na aardbevingen

Door al die vrijgevigheid is het alle zeilen bijzetten om de toestroom aan kleren in goede banen te leiden. Een groep dames sorteert in de bedrijfshal aan de Vossenbeemd driftig kleding en andere producten. Zo ook Oznur Camlibel uit Helmond. Zij meldde zich op de dag van de ramp meteen om te helpen. In het sorteercentrum voelt ze zich als een vis in het water. ,,Ik maak hier ook nieuwe vrienden. Hier helpen ook mensen uit bijvoorbeeld Venlo mee.”

Lees ook: Bloomberg: Turkije wil na beving gesloten olieterminal weer open

Bedrijf Terneuzen biedt vrachtwagen aan voor transport Turkije

Kleding voor heren en dames, kinderkledij, babyvoeding, pampers. De vrijwilligers verpakken alles in aparte dozen. Labels met daarop de inhoud en hoeveelheid moeten een soepele grensoversteek garanderen. Denizoglu’s boezemvriend Ömer (‘wij zijn als broers’) helpt bij laden van de vrachten. ,,Ook hierbij zie je behulpzaamheid, zoals bedrijven die meebetalen aan de extra transportkosten.” Een bestelbusje doet zo’n anderhalve dag over de rit, een vrachtwagen een dag of vijf.

De telefoon van Gokhan Denizoglu blijft ondertussen maar rinkelen. Een bedrijf uit Terneuzen biedt een vrachtwagen om spullen in Helmond naar Turkije te transporteren. Tussen al het regelen door heeft hij ook oog voor de vertederende momenten. ,,Een meisje van 12 kwam met speelgoed en tekeningen. Mooi toch?”

MyChannels Video ID: 355815

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws