Nieuws Actueel

Turkse hyperinflatie trekt winst ING omlaag

ING voelt de flink opgelopen inflatie in Turkije in zijn resultaten. Omdat de toename van de prijzen in dat land nu zo hoog is dat er sprake is van hyperinflatie moet de bank aanpassingen in de boeken van zijn Turkse dochterbedrijf doen en wordt de concernwinst met bijna een kwart miljard euro geraakt.

ANP 4 augustus 2022

ANP040822054 1

Onder de streep hield de bank in het tweede kwartaal een kleine 1,2 miljard euro winst over. Dat is bijna een vijfde minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De rente-inkomsten liepen wel op. ING profiteert er net als andere banken van dat de rentes op de financiële markten zijn opgelopen. Te midden van de hoge inflatie en alle onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne heeft de bank verder weer ruim 200 miljoen euro opzijgezet voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald.

Dat laatste bedrag valt evenwel lager uit dan analisten alom vreesden. Topman Steven van Rijswijk zegt in een verklaring dat hij ondanks de moeilijke omstandigheden tevreden is met de resultaten.

Eerder deze week werd bekend dat de inflatie in Turkije inmiddels is opgelopen tot bijna 80 procent, waarmee de inflatie daar veel hoger is dan bijvoorbeeld in Nederland. Turkije stortte zich in een nieuwe economische crisis doordat president Recep Tayyip Erdogan bijna een jaar geleden begon aan een ongewoon economisch experiment. Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen. Critici denken dat hij met zijn beleid van lage rentes de inflatie in Turkije juist verder aanwakkert.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws