Nieuws Actueel

Turkse ondernemers nemen afstand van 'heksenjacht'

De Turkse Ondernemersvereniging Arnhem (TOV) distantieert zich van een heksenjacht op ondernemers die sympathie koesteren voor de beweging van Gülen, de aartsrivaal van president Erdogan, schrijft De Gelderlander.

HARRY VAN DER PLOEG 26 juli 2016

Istanbulgulenerdogan

TOV neemt afstand van 'elke oproep tot het verstoren van de verhoudingen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap', zo laat het bestuur in een verklaring weten. De vereniging drukt de Turken op het hart om 'kalm te blijven' en 'elkaar te blijven respecteren'.

Schoon schip

Het bestuur werd vorige week in verlegenheid gebracht door een actie van Rahmi Gemril, eigenaar van het Arnhemse pluimveebedrijf Gemril, daags na de mislukte staatsgreep. Gemril, lid van TOV, vroeg zijn landgenoten via Facebook om brede steun om schoon schip te maken met de 'aanhangers van terroristen' in Nederland. Gemril pleit voor een boycot van instellingen en bedrijven die banden met Gülen hebben.

Directeur Mutlu Piri van de Turks-Gelderse ondernemersvereniging GIAD, sympathisant van Gülen, deed aangifte van haatzaaien toen een medestander GIAD noemde als kwade genius.

Emoties

Het bestuur van TOV begrijpt dat de 'verraderlijke staatsgreep' en het 'heldhaftige en bewonderenswaardige verzet' daartegen van het volk emoties oproept. 'Het zijn moeilijke tijden voor Turkije, het Turkse volk en Turkse Nederlanders. Laten we de democratie en de vrede koesteren.'

Het gemeentebestuur is door minister Asscher (Sociale Zaken) uitgenodigd voor ambtelijk overleg over de spanningen binnen de Turkse gemeenschap, samen met veertien andere gemeenten.