Nieuws Actueel

Turkse supermarkt in Zwolle viert het Suikerfeest

De zoete broodjes van Turkse supermarkt Özen gaan de komende tijd letterlijk over de toonbank: het is Suikerfeest, het einde van het vasten. Medewerker HUssein Oman (32) kan niet wachten tot zijn dienst erop zit, meldt De Stentor.

Kenneth Stamp | Foto: Frans Paalman 6 juli 2016

Suikerfeest zwolle turkse supermarkt frans paalman

Drie jaar geleden stonden de klanten al om zes uur 's ochtends voor de deur, maar dinsdagochtend is het nog rustig in de Turkse supermarkt Özen. Voor velen is het Suikerfeest begonnen, maar omdat het dit jaar tegen de zomervakantie aan valt, kiezen ook veel Zwolse moslims ervoor om het feest te vieren in hun vaderland.

De rust in de grootgrutter aan de Thomas à Kempisstraat heeft echter ook voordelen: medewerker Hussein Oman kan zijn ochtend achter de hapjesvitrine ontspannen beginnen.

OntbijtDe eerste klanten die hij 's ochtends in de winkel heeft ontvangen, kwamen net na hun ochtendgebed een zoet broodje bij hem kopen.

"Dat zijn mensen die een maand lang hebben gevast en nu eindelijk weer overdag mogen eten", vertelt hij. "En dan is het de kunst om je maaltijden weer rustig op te bouwen. Vooral nootjes, pijnboompitten, honing en olijven doen het goed als ontbijt na de ramadan, maar er komen ook mensen in de winkel die volop vleesgerechten inkopen. Die gaan helemaal los. Zoals je doet op de laatste dag van je vakantie, als je nog één keer luxe uit eten gaat."

TraditieWaar superfood-hypes als chiazaad, gojibessen en tarwegras het koopgedrag van de gemiddelde consument beïnvloeden, ziet Oman vooral traditie terug aan de kassa van de Turkse buurtsuper. "Het Suikerfeest is één en al traditie en daar horen gewoon bepaalde producten bij. Zelfgemaakte baklava, zoete broodjes, noten, kaas, dadels, vlees. Elk jaar hetzelfde en juist daarom zo lekker."

Lange dagenDit jaar viel de vastenmaand toevallig in een periode van lange dagen. "Ook voor mij was het vasten daardoor extra zwaar", vertelt Oman. "Ik sta elke dag om half zes op, omdat ik moet werken. Dus als je wilt eten, dan moet dat rond drie uur 's nachts. Maar ja, dan heb je ook niet echt trek. Ik eet dan maar iets lichts, zodat ik niet omval achter de toonbank."

Als Koerdische Turk viert hij vanaf woensdag het Suikerfeest, dit jaar bij zijn schoonfamilie. "Het is altijd gezellig. Het huis is vol eten, maar vooral vol liefde."