Nieuws Actueel

Tweedehands kleding uit het Westen schaadt de lokale Afrikaanse economie

Onze oude jurken en versleten broeken zullen vanaf 2019 niet meer op de markten van de Oost-Afrikaanse Gemeenschapslanden te koop zijn. Ze schaden namelijk de lokale textielindustrie, schrijft de Volkskrant.

Kaya Bouma 15 maart 2016

Tweedehandskledingafrika

Het is een fijn idee. Die tot op het bot versleten trui, uitgelubberde blouse of spijkerbroek met scheur bij de bil hoeft niet per se in de prullenbak. Met een klein beetje moeite lever je 'm af in een inzamelbak voor het goede doel. Goed voor het milieu en als het meezit hebben arme mensen in Afrika er ook wat aan. Iedereen blij.

Toch wordt deze goede daad in de landen ten zuiden van de Sahara met steeds minder enthousiasme onthaald. De laatste jaren bedankten verschillende Afrikaanse landen al: onder andere Zuid-Afrika, Nigeria, Ethiopië en Zimbabwe hebben een importverbod ingesteld voor de gebruikte kleding en schoeisel.

Deze maand besloten ook de zes leden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) tweedehandskleding te gaan weren. In Kenia, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Burundi en Zuid-Soedan komen onze afgeleefde kloffies er vanaf 2019 niet meer in.