Nieuws Actueel
Tweedehands krijgt derde kans
Voor de zieltogende kringloopwinkels in Woerden enGouda gloort een nieuwe toekomst. Eigenaar Ferm Werk doet de handel over aan Noppes, een bedrijf dat brood ziet in hergebruik van spullen, aldus het AD.

Voor Ferm Werk is het duidelijk. "De nieuwe eigenaar kan hier veel meer uithalen", zegt directeur Bernhard Drost. En die nieuwe eigenaar is Noppes Kringloopwinkels, een keten met tien vestigingen in Noord-Holland. De vijf kringloopwinkels van Ferm Werk, in Woerden, Gouda, IJsselstein, Nieuwegein en Houten, komen daar nu bij.
De kringloopwinkels draaiden met verlies. Op jaarbasis leverde dit een tekort van enkele tonnen op voor Ferm Werk. Daar kon de sociale werkvoorziening - die werkt voor de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Oudewater en Montfoort - niet langer mee doorgaan. Toch is de verkoop niet alleen een financiële overweging geweest.
"Ik kom zelf uit een bijstandsgezin en weet hoe dit werkt", legt Drost uit. "Je moet kansen krijgen en mensen tegenkomen die in je geloven. Wij geloven in de kringloopwinkels en de mensen die daar werken maar wij hebben niet de kennis in huis om die winkels naar een hoger plan te tillen. Maar de mensen die daar werken verdienen een goede toekomstvisie."
Lokaal afvalDie zekerheid kan Noppes bieden, is de verwachting. "Ferm Werk is goed in mensen aan werk helpen, wij zijn goed in de exploitatie van kringloopwinkels", zegt directeur Willem Staphorsius van Noppes dan ook. Hij denkt meer aan lokaal afval te kunnen verdienen. "Wij stimuleren hergebruik van spullen en willen die ook, zodra we ze binnen krijgen, zo snel mogelijk in de etalage hebben." Daarmee komt hij op de belangrijkste verandering voor het personeel: lokale vestigingen gaan meer zelf doen. Dat moet volgens Staphorsius het verschil maken.
Waar voorheen een oude bank bij een centraal punt in de regio vandaan kwam gaan de kringloopwinkels nu meer zélf op pad. Het zelf innemen van spullen, het sorteren en het in de winkel plaatsen gebeurt straks op één plek: in en bij de winkel. "De teams blijven daarbij intact want die doen uitstekend werk. Ze gaan dan ook zélf de winkels opnieuw inrichten."
BewustzijnStaphorsius ziet ook een groeiend bewustzijn bij mensen dat hergebruik van spullen belangrijk is voor de toekomst van de aarde. Het verdienmodel van Noppes Kringloopwinkels is er zelfs op gebaseerd. De directeur voorspelt: "We staan pas aan het begin van de circulaire economie; de economie waarin spullen zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt."