Nieuws Actueel

Twente als vestigingsregio technobedrijven onder druk

De positie van de Universiteit Twente als koploper van alle dertien Nederlandse universiteiten waar het gaat om het economisch en maatschappelijk rendement wordt bedreigd. Dat zegt Erwin Holtland die bij Kennispark verantwoordelijk is voor de financiering van startende technologiebedrijven tegen De Twentsche Courant Tubantia.

Gerben Kuitert | Foto: Rikkert Harink 10 februari 2017

Kennispark 4

De Twentse gemeenten moeten bij het opstellen van een nieuwe Agenda voor Twente samen durven kiezen voor investeringen hightech. Dat zeggen directeur Kees Eijkel van Kennispark Twente en Erwin Holtland die bij Kennispark verantwoordelijk is voor de financiering van startende technologiebedrijven.

Spin-off-bedrijven

Met een tweejaarlijks onderzoek brengt het bureau ScienceWorks in kaart hoe universiteiten hun wetenschappelijke en technologische kennis weten om te zetten in economisch en maatschappelijk nut. De UT scoorde bij het laatste onderzoek, dat in december 2015 werd gepresenteerd, vooral met het succes van zijn spin-off-bedrijven. Ook bij het onderzoek van 2013 was de UT wat ‘ondernemerschap’ betreft lijstaanvoerder.

Maar die positie wordt bedreigd. Niet alleen de technische universiteiten van Delft en Eindhoven doen hun best om technologiebedrijven te ondersteunen en financieren, ook de steden Rotterdam en Amsterdam investeren miljoenen in huisvesting en begeleiding van startende technologiebedrijven.

Concurrenten

Rotterdam opende het Cambridge Innovation Center - de eerste vestiging van deze innovatiehub buiten de VS - en Amsterdam investeert in een 'start-up-oase' op het voormalige marineterrein op het eiland Kattenburg. Met deze miljoeneninvesteringen proberen de twee grootste steden van Nederland ook jonge technologiebedrijven binnen te hengelen, waar de technische universiteiten elders daar jarenlang het alleenrecht op leken te hebben.

"En ook Eindhoven knalt door", zegt directeur Kees Eijkel van Kennispark Twente, dat start-ups in Twente ondersteunt. "In Eindhoven heeft Brainport Development een jaarbudget van zo'n 8 miljoen euro voor de begeleiding van starters en het mkb, naast de activiteiten van de TU Eindhoven zelf. Dat geld wordt opgebracht door de regio rond Eindhoven. Wij moeten het in Twente met anderhalf miljoen doen."

Regio Twente

Er is op de UT en op Saxion zorg over de vraag of Twente qua vestigingsklimaat voor startups in Twente wel concurrerend blijft als de 14 Twentse gemeenten, die samen een nieuwe Agenda voor Twente moeten opstellen, het niet eens worden over de besteding van tientallen miljoenen die ze zelf moeten opbrengen. “Het risico van versnippering dreigt. Men moet durven kiezen”, vindt Kees Eijkel.

Sinds 2011 zijn er 595 bedrijven rondom de UT en Saxion ontstaan, zegt Kees Eijkel. De regio Regio Twente droeg zijn steentje bij door in de achterliggende jaren via de eerste ‘Agenda van Twente’ in totaal 30 miljoen in de regionale kenniseconomie te investeren. Een deel daarvan kwam in het Innovatiefonds Twente, dat in technologiebedrijven investeert. Als die middelen afnemen, komt volgens Eijkel en Holtland de toonaangevende positie van Twente in gevaar.