Nieuws Actueel

Uber profiteert van recordaantal taxiritten en maakt winst

Uber heeft afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van mensen die een taxirit boeken of eten bestellen via de app van het techbedrijf. Ondanks de hoge inflatie hebben mensen een recordaantal ritten geboekt bij Uber, zegt de onderneming bij de presentatie van de cijfers over april tot en met juni. Er ging voor honderden miljoenen dollars aan winst in de boeken.

ANP 1 augustus 2023

ANP010823109 1

Volgens Uber zijn 26 procent meer ritten gemaakt in het tweede kwartaal. Het bedrijf kampte eerder met een chauffeurstekort, waardoor de tarieven en wachttijden voor taxi's opliepen. Inmiddels heeft Uber meer chauffeurs dan voor de coronapandemie.

Ook Uber Eats groeide. Het bedrijf focuste zich op die maaltijdbezorgservice gedurende de coronapandemie, toen de vraag naar taxiritten wegviel. Maar mensen bestellen nog altijd vaak via Uber Eats. De dienst was goed voor ruim 3 miljard dollar aan inkomsten in april, mei en juni.

Miljardenomzet

De totale omzet steeg met 14 procent naar 9,2 miljard dollar, omgerekend bijna 8,4 miljard euro. Daarvan bleef onder de streep 394 miljoen dollar winst over, waar een jaar geleden nog 2,6 miljard dollar verlies werd gedraaid. Dat kwam destijds onder andere omdat belangen van Uber in andere bedrijven fors minder waard waren geworden.

Uber is sinds 2012 beschikbaar in Nederland. In april maakte de Nederlandse tak de 50 miljoenste taxirit. Uber is echter niet onomstreden. Afgelopen periode waren er ook weer chauffeurs die actie voerden tegen schijnzelfstandigheid. Dat wil zeggen dat werknemers als zelfstandige werken, maar in de praktijk eigenlijk werknemers zouden moeten zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws