Koi zijn sterke vissen, maar ze scheiden ammoniak uit en dat is schadelijk voor hun kieuwen en ademhaling, weet Van de Ven. "Bacteriefilters zetten de ammoniak om in nitriet en vervolgens onschuldig nitraat. Zo houd je het water gezond en fris. Bovendien moet je wekelijks een tiende van het water vervangen en zuurstof toevoegen wanneer het warmer wordt dan 18 graden. Tenslotte wil je ook een heldere vijver zodat je de vissen goed kunt zien."SierkarpersHij haalt zijn vissen alleen uit Japan, waar hij een paar keer per jaar komt. "Koi is het Japanse woord voor karpers. We hebben hier alleen nishigi koi, gekleurde sierkarpers waarvan er dertien variëteiten zijn, met totaal verschillende vissen, van rood-wit tot helemaal goud. De kwekers daar zien al na vier weken of het een goede vis wordt."Sierkarpers werden tweehonderd jaar geleden voor het eerst gekweekt in Japan. "Om te eten. In het noorden, in de bergen, leefden de rijstboeren ’s winters maandenlang geïsoleerd door drie meter sneeuw. Ze kweekten karpers in de rijstvelden, zodat ze wat anders te eten hadden dan alleen kip en rijst."Exclusief Kwekers gingen verder met de mutaties en allerhande kleuren die voor de dag kwamen. "De keizer raakte geïnteresseerd en liet er een vijver voor bouwen. De rest van de hofhouding wilde toen natuurlijk ook zulke vissen. Destijds waren koi heel exclusief." Maar ook nu zijn koi nog speciaal in Japan: "De vis staat voor alles wat positief is. Hij brengt geluk. Je geeft ze cadeau bij bijzondere gelegenheden." De mooiste vissen in het hoge segment kunnen duizenden euro’s kosten. "Daar komen klanten voor uit heel Nederland, België, Duitsland. Zelfs in Frankrijk en Spanje hebben we grote vijvers gebouwd."VitaminesMaar je hebt dan ook lang plezier van een goede koi. "In Nederland kunnen ze zeker 30 tot 40 jaar worden en een meter lang. Het voer is ook samengesteld om de vissen oud te laten worden en de mooiste uitstraling te geven. Het bevat veel natuurlijke eiwitten uit zee, granen, vetten, vitamines en spirulina-alg voor de kleur rood." Voor Jozef zelf zijn koi vooral rustgevend. "Ze komen altijd naarje toe, het zijn gezelschapsdieren, nieuwsgierig. Op den duur herkennen ze je en leer je hun karakter kennen. Je kunt koi zelfs uit je hand laten eten." Hij kan er uren naar kijken: "Natuurlijke therapie. Ik krijg er nooit genoeg van en word er heel rustig van."
Uit heel Europa komen ze voor de koikarpers van Jozef van de Ven
Geschreven door: Redactie De Ondernemer
Leestijd 2 minuten •
Zijn achtergrond als verwarmings- en sanitairinstallateur komt Jozef van de Ven nu van pas, schrijft het Eindhovens Dagblad. Hij weet de klimaat- en wateromstandigheden te scheppen waarin zijn Japanse koikarpers gedijen: "Het gaat niet alleen om de grootte en het kleurpatroon, maar ook om de huid- en lichaamskwaliteit."
Lees verder onder de advertentie