Nieuws Actueel

Uit heel Nederland interesse voor metworst uit Kockengen

Het roken van metworst op Vinkeveense turf is al decennialang een traditie bij de familie Langelaar, meldt het AD.

Femke Rodenburg | Foto: Marnix Schmidt 8 maart 2016

Metworst Kockengen

Sinds ze onlangs in het magazine Landleven stonden, wordt hun ambachtelijke slagerij in Kockengen bezocht door mensen uit het hele land. "Klanten uit Alkmaar of Putten die zo tien worsten meenemen, omdat de smaak hen doet denken aan vroeger," vertelt slager Michel Langelaar. De 29-jarige Kameriker rookt de rauwe worsten van varkensvlees samen met zijn vader Henk (57) in een rookkast bij zijn oma in de polder van Portengen. "Mijn overgrootvader is ermee begonnen en mijn opa heeft het overgenomen."

TurfblokjesDe turf waarop de worsten worden gerookt komt uit Vinkeveen. "Toen het oude gemeentehuis werd gesloopt, bleek het gebouwd te zijn op turfblokjes. Mijn opa heeft de blokjes weggehaald en gedroogd. Hij heeft zo'n grote voorraad aangelegd dat we wel even vooruit kunnen."

Volgens vader en zoon geeft de turf een speciale grondachtige smaak aan de worst. "Ik heb eens turf uit Drenthe gebruikt, maar de klanten proefden meteen dat de worsten niet hetzelfde smaakten en hoefden ze niet," vertelt Henk. De metworsten worden alleen in de winter gerookt. Michel: "Een keer per maand ruim honderd per keer, maar door de enorme belangstelling roken we nu al vaker."