Nieuws Actueel

'Uitgestelde' kerst bij Fooddock in Deventer

Bezoekers kopen extra gerecht voor kerstdiner arme Deventenaren: Eten voor een ander. In De Stentor een interview met de initiatiefnemer Tseard Ettema.

Bert Felix 6 december 2016

Kerstdiner 2

Na Uitgestelde Koffie is er nu ook uitgesteld eten. Deventenaren die weinig te besteden hebben, kunnen de dag na kerst bij Fooddock terecht voor een groot kerstdiner. De gerechten zijn betaald door bezoekers die tot die tijd een extra gerecht hebben gekocht.

Bezoekers van Fooddock kunnen vanaf woensdag bij het bestellen van een gerecht een extra gerecht kopen, dat op derde kerstdag geserveerd zal worden aan arme Deventenaren. Fooddock gaat ze uitnodigen via de Voedselbank, het Leger des Heils en de woningcorporaties. Het hippe multi-restaurant in het Havenkwartier kan 300 eters herbergen. Als er meer belangstelling is, wordt er een tweede groep gevormd.

Enthousiasme

Fooddock-grondlegger Tseard Ettema zegt dat de eerste contacten met bevriende bedrijven en serviceclubs in de stad al veel enthousiasme hebben voortgebracht, en 1700 euro voor het initiatief dat Eten voor een ander is gedoopt. ,,Er zijn ondernemers die willen koken, mensen die er ook een drankje en muziek bij willen, maar ook medewerkers van ons die belangeloos willen werken. Er is gewoon veel enthousiasme voor ons initiatief. Die saamhorigheid doet me heel veel plezier. Het is toch een beetje licht in deze wat donkere tijden.''

Het idee voor het gastvrije diner vloeide voort uit het thema dat Fooddock voor december had bedacht. ,,Dat thema is: een mooie maaltijd deel je samen. Het hoort ook bij Fooddock: de horecabedrijven delen bij ons de ruimte en wij delen recepten met onze gasten. Dan praat je er verder over en komt er dit idee op tafel. December is een mooie gelegenheid om eten ook op die manier te delen''.

Rechtstreekse relatie

Bezoekers van het gezamenlijke diner krijgen een volwaardige maaltijd geserveerd. In principe bestaat die uit dezelfde gerechten als eerdere bezoekers hebben gekocht. ,,We willen een rechtstreekse relatie tussen gever en degene die straks aanschuift. Maar als er bijvoorbeeld te weinig voorgerechten zijn gekocht, kunnen we die betalen uit de bijdrage van de bedrijven of van anderen. Het moet wel een complete maaltijd zijn.''

Inmiddels is Fooddock bezig met de kerstaankleding van het restaurant. Daarvoor zijn stillevens van maaltijden uit het Rijksmuseum in Amsterdam digitaal overgezet op doeken, die in het restaurant zijn opgehangen. ,,Klassieke beelden met kreeften of vis. De komende weken gaan we de ruimte verder aankleden. Met iets extra's op derde kerstdag, want we willen er echt een feest van maken'', zegt Ettema.